ЯКІСНА ПИТНА ВОДА – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я!

ЯКІСНА ПИТНА ВОДА – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я!

Як відомо, стан організму людини залежить від чистоти повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я більше 80% відомих сьогодні хвороб пов’язано з незадовільною якістю питної води. Забруднена питна вода може бути фактором поширення багатьох бактеріальних та вірусних інфекцій, в першу чергу – кишкових: холери, черевного тифу, дизентерії, вірусного гепатиту, ротавірусних гастроентеритів, лептоспірозу та інших хвороб…

Нині актуальною проблемою залишається забезпечення якісною питною водою населення, адже підґрунтові води не завжди відповідають діючим стандартам і санітарним нормативним вимогам до питної води.

Кожний власник або суб’єкт господарювання нецентралізованого водопостачання повинен розуміти, що вода в колодязі може бути кришталево прозорою, але це не означає, що вода придатна для питних потреб. Небезпеку для здоров’я населення становлять різноманітні хімічні сполуки та небезпечні хвороботворні мікроорганізми. Забруднення води відбувається внаслідок природних причин, але найчастіше причиною забруднення є діяльність людини. Основним джерелом хвороботворних мікроорганізмів, які поширюються через воду, є випорожнення людини, тварини та побутові стічні води.

Значною мірою на якість води впливає правильне облаштування та експлуатація джерел водопостачання. Слід пам’ятати, що бювети, колодязі та каптажі слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Територію поблизу колодязя, каптажу джерела чи бювету треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку. У радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, здійснювати будь – яку господарську діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Основні вимоги до влаштування шахтних колодязів:

    Ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод). Влаштування стінок колодязя проводити переважно монолітним залізобетоном, бетонними або залізобетонними кільцями, а за їх відсутності керамікою, цеглою, каменем або деревом. Стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин. Каміння для влаштування стінок колодязя повинно бути з міцних стійких порід та укладатись на цементний розчин. У разі використання дерев’яних зрубів слід застосовувати колоди завтовшки не менше ніж 0,25 м, прямі, без глибоких шпарин і червоточин, не уражені грибком, витримані (заготовлені не менше ніж за 5- 6 місяців до їх використання). При цьому перевагу необхідно надавати таким породам дерева, як модрина, вільха, в’яз чи берест, але можна застосовувати також дуб і сосну (дуб та сосна ) з початку експлуатації можуть надавати воді присмак та запах). Вінця надводної частини зрубу можна робити з колод або брусів сосни або ялини. Підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр для кращого його розкриття та збільшення шару води. При слабкому водоносному потоці необхідно розширити зруб колодязя у нижній частині.

      Для опущення в колодязь людини з метою його чистки та ремонту в стінки колодязя необхідно вставити металеві скоби. Наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку. Для підйому води із колодязя слід застосовувати насоси (краще електроза-нурювальні). Зливна труба насоса повинна мати гачок для підвішування відра. У разі неможливості застосування насоса допускається обладнання колодязя коловоротом або міцно прикріпленим “журавлем” з відром для загального користування. Біля колодязя слід влаштовувати підставку для відер, навколо споруди повинні бути огорожа (радіусом не менше 2 м) з воротами (хвірткою) та стежка із твердим покриттям (від воріт до колодязя). Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаш-товувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя, навколо колодязя необхідно робити “замок” із замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15- 20 см та з ухилом від колодязя.

Вимоги до утримання криниць:

– територія поблизу криниці повинна утримуватись в чистоті, вода відводитись, лід сколюватись;

– не дозволяється підйом води відрами, які приносяться населенням, повинно бути відро загального користування;

– не рідше одного разу на рік повинна проводитись чистка криниці.

– після кожного ремонту і чистки повинна проводитись дезінфекція фахівцями спеціалізованих організацій (центри профілактичної дезінфекції тощо). При необхідності за послугою санації шахтної криниці (чистки та дезінфекції) Ви можете звернутися до установ чи приватних підприємців що мають ліцензію на проведення вищевказаних робіт.

У зв’язку з несприятливими погодними умовами (проливні дощі, повені, підтоплення), що спостерігаються у весняно – літній період в нашій області фахівці Калуського районного управління Головне управління Держпродспоживслужби в Івано Франківській області нагадують про необхідність дотримання вимоги щодо санації (очищення та знезараження) шахтних колодязів.

Не забувайте, що безпечна та якісна питна вода є запорукою здоров’я населення!

Джерело