Фотофейк: На шоломі українського військового «нанесено нацистський слоган “Jedem das Seine”»

Фото, що розповсюджується в мережі, було відредаговано – напис «Jedem das Seine» було нанесено на фотографію військового навмисно. На фото – музиканти українського гурту «Антитіла», які вступили до Сил територіальної оборони ЗСУ на початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Російські маргінальні сайти та деякі проросійські сторінки у соцмережах «знайшли черговий доказ» нацизму в Україні. Цього разу користувачі діляться фотографією українських військових, на шоломі одного з яких є «нацистський» напис «Jedem das Seine».

«Цей символ заборонено в Німеччині як нацистський і пов’язаний із закликом до масових вбивств», – коментують «знахідку» пропагандисти.

Скриншот – 9111.ru

Під час Другої світової війни фраза «Jedem das Seine» (з німецької «кожному своє») дійсно використовувалася нацистами – такий напис був над входом до концентраційного табору «Бухенвальд». Зараз у Німеччині цей вислів часто викликає асоціацію з насильством і ворожістю. 

Що ж до фото українського військового, то його було відредаговано, а напис «Jedem das Seine» було навмисно нанесено на зображення шолому військовослужбовця. У цьому легко переконатися, ознайомившись із оригіналом. 

На знімку легко вгадується Тарас Тополя, соліст популярного українського гурту «Антитіла». Журналістам StopFake вдалося знайти оригінальний знімок на офіційній сторінці гурту в Instagram. На ньому – учасники гурту, які від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну займаються волонтерською діяльністю та є добровольцями Сил територіальної оборони Збройних сил України. 

Скриншот – instagram.com/antytila_official

Як видно, на оригінальному знімку на шоломі немає напису. Ба більше, відредагований знімок було обрізано та дзеркально обернено – для того, щоб ускладнити перевірку зображення. 

Раніше StopFake спростовував дезінформацію про те, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нібито носить браслет зі свастикою.

Джерело