☢️ Світ не може дозволити собі ще одну ядерну катастрофу – заступниця генсека ООН

☢️ Світ не може дозволити собі ще одну ядерну катастрофу – заступниця генсека ООН

Заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло розповіла про аварійні відключення атомних електростанцій внаслідок російських обстрілів і вкотре наголосила на необхідності припинення воєнних дій на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС.

«Пан Рафаель Гроссі підтвердив, що, попри серйозність обстрілів, ключове обладнання залишилося неушкодженим і не виникло жодних безпосередніх проблем з ядерною чи радіаційною безпекою. Це результат чистої удачі. Ми не знаємо, скільки триватиме ця удача. Світ не може дозволити собі ще одну ядерну катастрофу».

«А вже після вчорашніх обстрілів МАГАТЕ повідомило, що станція втратила зовнішній доступ до електроенергії та покладається на дизельні генератори для охолодження та забезпечення основних функцій ядерної безпеки. Наголошуємо, що всі військові дії на станції та навколо неї мають бути негайно припинені», – заявила Розмарі Дікарло.

Заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань нагадала росії про неприпустимість атак на мирне населення.

«Я наголошую: напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру заборонені міжнародним гуманітарним правом, так само як і атаки на військові об'єкти, від яких можна очікувати заподіяння шкоди цивільному населенню… ООН рішуче засуджує ці напади й вимагає, щоб рф негайно припинила ці дії. За будь-які порушення законів має бути відповідальність», – сказала Розмарі Дікарло.

dppa.un.org/en/dicarlo-relentless-widespread-attacks-against-civilians-and-critical-infrastructure-continuing

🇺🇦 |


Джерело