У нас є єдині підходи і бачення, але ми маємо консолідувати зусилля, – Денис Монастирський

Про це міністр внутрішніх справ повідомив під час проведення міжвідомчій нараді, на якій Міністерство у справах ветеранів України презентувало державну політику ветеранського розвитку. За результатами зустрічі, МВС та Мінветеранів визначили напрями, які треба посилити у співпраці з розвитку державної ветеранської політики.

Сьогодні, 24 листопада, в МВС відбулась презентація проекту, що передбачає впровадження системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя у воєнний і післяпереможний час.

Із деталями, особливостями та строками реалізації державної програми учасників міжвідомчій наради ознайомила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна:

«На сьогодні ми маємо майже 500 тисяч ветеранів зі статусом учасника бойових дій. Система переходу їх від військової кар’єри до цивільного життя, інтеграції у цивільне суспільство передбачає отримання медичної і психологічної допомоги, цивільної спеціальності чи інструментів для розвитку власної справи. Тобто наші захисники, які звільнилися зі служби або демобілізуються мають стати воїнами відновлення, а також бути максимально корисні для суспільства і розвитку економіки. При цьому вони мають отримати таке відновлення, щоби у разі потреби могли знову стати на захист країни».

Після презентації проекту Денис Монастирський зауважив, що в МВС схожа програма діє ще з 2014 року. Працівникам системи МВС надається всебічна допомога, зокрема й соціальна підтримка, є позитивний досвід щодо реабілітації співробітників, які отримали психологічні та фізичні травми, але для кращого результату треба посилити співпрацю міністерств у цих напрямах.

«Заклади МВС готові прийняти і надати допомогу ветеранам, але ми маємо розуміти об’єми демобілізованих. Незважаючи на те, що схожа робота в МВС ведеться з 2014 року, від початку повномасштабного вторгнення російської федерації кількість учасників бойових дій зростає постійно, а відтак більше ветеранів потребуватимуть допомоги. Тобто у нас є єдині підходи і бачення, але ми маємо консолідувати зусилля», – зауважив Денис Монастирський.

Заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко звернула увагу на те, що МВС створює усі умови для соціалізації ветеранів війни, а також для членів їх родин та сімей загиблих, які отримують належну допомогу. Також вона запропонувала напрацювати спільний алгоритм дій, аби посилити соціальні гарантії захисників і захисниць.

За результатами зустрічі учасники домовилися про оптимізацію співпраці за визначеними напрямами щодо ветеранської політики, а також відпрацювання спільного механізму для надання відповідних інструментів ветеранам.

Джерело