​​Щоб функціонувати в умовах перебоїв з електропостачанням, підприємства машинобудування та металообробки

​​Щоб функціонувати в умовах перебоїв з електропостачанням, підприємства машинобудування та металообробки, які працюють на Львівщині, активно закуповують за кордоном альтернативні джерела живлення, зокрема електрогенератори та акумулятори. Але вони стикнулися з тим, що часто їм блокують податкові накладні, крім того, є затримка із відшкодуванням ПДВ. Таку проблему представники підприємств озвучили під час нашої зустрічі.

Львівська ОВА вже декілька місяців публічно порушує питання прозорості роботи податкової, зокрема і щодо тих пунктів, які озвучили під час цієї зустрічі. До нас звернулися уже низка підприємств, які проходять всі перевірки, а їм з незрозумілих причин не відшкодовують податок на додану вартість.

Закликаю суб’єкти господарювання повідомляти про такі проблеми у Департамент економічної політики Львівської ОДА. Адже маємо уже тенденцію: коли ці проблеми виходять у публічний простір, отримання коштів починає пришвидшуватися.

Підприємства металообробки та машинобудування відіграють ключову роль, адже працюють для економічного тилу нашої держави та для забезпечення, зокрема і потреб ЗСУ. Я вважаю, що перешкоджати їм або зволікати із наданням підтримки – злочин, і на це мають звернути увагу відповідні органи.

Також під час зустрічі проговорили питання підтримки релокованого бізнесу та бронювання працівників підприємств. Нагадаю, Львівщина – єдина в Україні запустила грантову підтримку для релокованого бізнесу під час війни. Також в області діє Програма підтримки бізнесу на період воєнного стану. В межах цієї програми бізнес може отримати фінансову допомогу у вигляді маркетингових та сертифікаційних ваучерів, а також грант на співфінансування закупівлі виробничого обладнання.

Зустріч організували Львівська ОВА спільно з Програмою розвитку ООН у межах проєкту GIZ/ПРООН «Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом поєднання просування експорту з регіональним розвитком та Цілями сталого розвитку».

Максим Козицький – голова Львівської ОДА (ОВА)


Джерело