У Кракові радикали зірвали зустріч із Оксаною Забужко

  • Автор допису:

У Міжнародному культурному центрі в Кракові мала відбутися зустріч з Оксаною Забужко, однак на зустріч увірвалися радикально налаштовані активісти з плакатами, які протестують проти нагородження Забужко премією Станіслава Вінценза. 

Про це повідомляють польські ЗМІ. Пише Читомо.

Для заспокоєння протестувальників організаторам довелось викликати поліцію. 

До зали культурного центру зайшли близько 40 осіб, ще понад сто людей вийшли на площу Ринок проти відзначення української письменниці Оксани Забужко. Як пояснює медіа Lovekrakow, правим політичним силам не подобається кандидатура цієї письменниці.

«Портал Polonia Christiana опублікував статтю про те, що Забужко прославляє геноциди Волині. Вона відома тим, що релятивізувала історію геноциду, вчиненого українськими шовіністами проти поляків під час Другої світової війни (…), вона неодноразово заявляла, що розповіді про цю подію є неправдивими та зманіпульованими, як російська пропаганда, і що вбивства на Волині – це неіснуюча кривда», — пише Lovekrakow.

Люди, що увірвалися на зустріч з письменницею, кричали, що нагорода – це «плювок полякам в обличчя». Вони тримали плакати з перекресленими портретами Степана Бандери та Романа Шухевича і кричали «Бандера вон за Дон». Також лунали гасла «Ганьба місту!», «Зупиніть історичну брехню!».

Слова Забужко намагалися перебивати гасла «Привіт, велика Польще, привіт!», «Стоп бандеризації!».

Уповноважений мера Кракова з питань культури Роберт Пясковскі попросив втрутитися представників поліції та муніципальній варті.

Через протест зустріч довелося припинити, а письменницю вивести через боковий вхід.

«Політична провокація ультраправих сил у Кракові, яка зірвала розмову з Оксаною Забужко, — спроба вбити клин між українцями і поляками, яка на руку Росії. Певен, що за цією провокацією видніють путінські щурячі вушка. Прикро, але нам своє робить: будувати мости діалогу і не шукати приводів для розбрату у минулому, а творити спільне майбутнє», — написавБогдан Тихолоз, директор львівського музею Івана Франка, який був присутній на зустрічі.

«Усі польські ЗМІ цього тижня пишуть про цю подію, бо вона дійсно багато в чому виявилась шоком для Польщі: ніхто вже не вірив у те, що профашистські (читай — проросійські) сили спробують, на 9-му місяці війни й продемонстрованої неймовірної солідарности польського суспільства з Україною, взяти реванш, увімкнути фсбшні методички, і відпрацювати на український День Свободи й Гідности справжній «антимайдан»  — коли, наприклад, оголошення присутности в залі українського віцеконсула зустрічається дружним клакерським «бууу»… Є тут свої — польські, внутрішньополітичні причини, але для нас головне розуміти — що Росія вже зо два місяці дуже інтенсивно пішла «розгойдувати Європу» в антиукраїнський бік, а я виявилася всього лиш ідеальною мішенню – дуже вже помітною з усіма моїми книжками, виступами й преміями, а головне, з «Найдовшою подорожжю»: організувавши бешкет на моєму виступі, можна і швиденько збити собі політичний капітал, і з блиском відзвітувати кураторам за освоєння бюджету», — зазначила згодом Оксана Забужко на своїй фейсбук-сторінці.

Нагадаємо, Оксані Забужко присудили премію Міської ради Кракова імені Станіслава Вінценза у 2022 році.