Україні випала доля стати для світу лідером у формуванні нового міжнародного гуманітарного права – Віцепрем’єр

Сучасне міжнародне гуманітарне право не справляється з викликами, які сьогодні постали перед Україною та цивілізованим світом. Ми маємо пропонувати нові механізми захисту цивільного населення, військовополонених та інших жертв війни. Саме тому виникла ініціатива створити національний закон з питань міжнародного гуманітарного права в Україні.

На цьому під час пресбрифінгу наголосила Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук і презентувала основні засади проєкту Закону України «Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні».

Законопроєкт розроблено Мінреінтеграції у партнерстві з Олександром Бакумовим, народним депутатом України, головою Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України.

«Робота над законопроєктом тривала близько чотирьох місяців, і зараз ми маємо виважений і важливий для держави текст. Висловлюю вдячність Олександрові Бакумову за велику роботу у напрацюванні проєкту Закону», – прокоментувала Ірина Верещук.

У законі буде чітко визначено джерела міжнародного гуманітарного права. Зокрема, це система договорів у межах Гаазьких і Женевських конвенцій. Це дозволить закріпити в сучасному українському законодавстві важливість та обов’язковість так званого «Права Гааги» та «Права Женеви», яке спрямоване відповідно на обмеження засобів і методів війни, а також на захист цивільного населення й інших жертв збройних конфліктів.

Також визначено порядок застосування звичаєвих норм у випадках відсутності договірного регулювання. Пропонується, що такі роз’яснення буде робити міжвідомча комісія, яка діятиме при Мінреінтеграції як відповідальна за дотримання МГП. Таким чином можна буде імплементувати у законодавство положення Зводу норм звичаєвого МГП, розробленого Міжнародним Комітетом Червоного Хреста.

Крім того, законопроєкт передбачає чітке розмежування повноважень між державними органами у сфері застосування міжнародного гуманітарного права.

Найближчими днями проєкт Закону буде зареєстрований у Верховній Раді.

Джерело