Лукашенко збрехав про «пакт про ненапад» з Україною

  • Автор допису:

Білоруським і російським інфопростором, зокрема й соцмережами, 24 січня розлетілася заява від самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка про те, що начебто Україна пропонувала білорусі укласти «пакт о ненападєнії».

Про це він завив під час наради про суспільно-політичну ситуацію в країні.

Фактчекери проєкту «Брехунець» проаналізували слова диктатора і виявилося, що це чергова брехня.

БРЕХНЯ

«Не знаю, навіщо це українцям. З одного боку, просять нас, щоб ми в жодному разі не воювали з Україною, щоб наші війська туди не рухалися. Пакт про ненапад пропонують укласти. А з іншого боку, готують цю гримучу суміш та озброюють їх. Польща, Литва взагалі очманіли. Навіщо їм це треба? Не зрозуміло. Тому ми змушені жорстко реагувати», – висловився диктатор.

Лукашенко збрехав про «пакт про ненапад» з Україною

СПРОСТУВАННЯ

Це чергова брехня від самопроголошеного президента, адже Україна не робила подібних офіційних заяв. З часу початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну українська влада зверталася до білорусі лише із закликом до невтручання у війну, яку розв’язала росія. 

Брехливу заяву білоруського диктатора моментально рознесли і російські пропагандистські видання.

Лукашенко збрехав про «пакт про ненапад» з Україною

Спростував слова лукашенка і Президент України Володимир Зеленський під час брифінгу з Президентом Фінляндії Саулі Нііністьо та представниками ЗМІ. У відповідь на запитання журналістів, чи Україна пропонувала для білорусі пакт про ненапад, чи партнери пропонують, чи взагалі ідуть розмови про такий пакт із білоруссю він відповів:

«Все, що Україна офіційно пропонує, ви все це чуєте. Можу ще раз підтвердити, ми нападати на Білорусь не збираємося і ніколи не збиралися. Немає таких намірів»,  – сказав Зеленський.

Він також додав, що для України дуже важливо, аби білорусь не втратила свою незалежність і не вступила не зважаючи ні на який вплив, в цю абсолютно ганебну війну.

ВИСНОВОК

Самопроголошений президент олександр лукашенко озвучив власні фантазії про те, що Україна пропонувала білорусі неіснуючий «пакт о ненападєнії». Офіційних заяв ні від української влади, ні від МЗС України з цього приводу не було. Вигадки диктатора спростував і президент Зеленський.

Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що на Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ситуація залишається без змін, наступальних угрупувань противника не виявлено. А експерти з Інститут вивчення війни (ISW) оцінюють ризик російського вторгнення в Україну з білорусі як дуже низький.