Інформаційні танці довкола української води у Криму

Багато десятиліть Крим – радянський, український, а потім і окупований Росією – користується водою з Дніпра, що надходить Північно-Кримським каналом. Проте дніпровська вода для анексованого Криму часто ставала об’єктом прокльонів та брехливих заяв російських політиків.

Спочатку воду з українського Дніпра славили у віршах і піснях. Наприклад, у 2013 році, коли каналу виповнилося 50 років, поетеса  Галина Яковлєва  писала:

«Крым – это орден на нашей планете,

Радостной жизни – начало начал.

Орден украсил лазурною лентой

Северо-Крымский канал.

Солнце палило нещадно и жарко,

Крым от безводья в жару изнывал.

Крыму вручен долгожданным подарком

Северо-Крымский канал.

Тысячи рук приложили усилья,

Каждый строитель достоин похвал.

Стал не мечтою – счастливою былью

Северо-Крымский канал.

Мы не забыли горячие будни

И сберегли чувств высоких накал.

Мы оставляем на счастье вам, люди,

Северо-Крымский канал».

(«Крим – це орден на нашій планеті,

Радісного життя – начало начал.

Орден прикрасив блакитною стрічкою

Північно-Кримський канал.

Сонце палило нещадно й спекотно,

Крим від безводдя у спеку знемагав.

Криму вручили довгоочікуваний дарунок

Північно-Кримський канал.

Тисячі рук доклали зусиль,

Кожен будівельник гідний похвал.

Став не мрією – щасливою дійсністю

Північно-Кримський канал.

Ми не забули гарячі будні

І зберегли почуттів високих напругу.

Ми залишаємо на щастя вам, люди,

Північно-Кримський канал». – укр)

Північно-Кримський канал, інформаційний стенд, 28 червня 2009 року

Проте вже після 2014 року дніпровська вода для окупованого Криму стала об’єктом прокльонів.

НАМ ВОДА ЇХня НЕ ПОТРІБНА, ТОМУ ЩО ВОНА БРУДНА, НЕОБРОБЛЕНА

Володимир Константинов

Спікер парламенту Криму  Володимир Константинов  особисто розпускав плітки про те, що вона може бути отруєна. Ще у березні 2020 року  він заявляв, що «кримчани не споживатимуть воду з України, навіть якщо київська влада ухвалить рішення про відновлення її подачі. У республіці побоюються, що вода виявиться отруєною…» «Нам вода їхня не потрібна, тому що вона брудна, необроблена. Там давно не стежать за жодними нормами. Ми категорично проти такої води, ми не будемо її собі брати», –  сказав Константинов.

«Поки при владі в Україні перебувають люди, які сповідують нацизм як головну ідеологію, торкатися цієї води кримчани не будуть. Це, скажімо відверто, для нас дуже небезпечно. Ми зовсім їм не довіряємо. Стільки, скільки вони нам робили капостей, колосальні збитки нам завдали, ми геть не виключаємо, що вони будуть травити якимись хімікатами і ще чимось», –  сформулював Константинов  свою позицію, незважаючи на фантастичність припущення про «нацистів при владі».

Спікер російського парламенту Криму Володимир Константинов

Але витративши купу грошей і не зумівши жодними способами видобути на півострові «власну» воду (навіть з-під дна Азовського моря!), кримські чиновники були раді тому, що 2022 року вдалося висадити в повітря перемичку і дніпровська вода пішла в окупований Крим. Сам спікер не вважав за ганебне «доторкнутися» до неї і  взявся особисто планувати, як освоїти «трофейну» воду і скільки рису Крим зможе виростити на ній.

Але це виявилося не так просто. Навколо води у Криму розпочалися нові інформаційні «танці». Як повідомила служба новин  ForPost, напередодні Хрещення річка Мелек-Чесме в Керчі вкрилася білою плівкою та дивними розводами. 18 січня ділянка річки від центральної вулиці Кірова до міського автовокзалу суцільно виявилася вкритою білястою плівкою з чудернацькими розводами. На підходах практично до самого вокзалу субстанція вже щільно скувала річку від краю до краю.

В обстеженні річки брали участь фахівці мінекології Криму, адміністрації Керчі, Керченської прокуратури та Чорноморсько-Азовського морського управління.

«За попередніми даними, зі слів представника Чорноморсько-Азовського морського управління виявлені нафтопродукти потрапили в кримську річку з акваторії Керченської протоки Азовського моря ймовірно через аварійний розлив нафтопродуктів в районі станиці Тамань, що мав місце в середині грудня 2022 року», – йдеться у відповіді ForPost’у мінекології Криму.

Цей факт підтверджує взаємозв’язок та взаємозалежність різних регіонів землі: у Краснодарському краї розлили нафту, вона просочилася порожнинами землі та заразила річку в Керчі. «Щастя», що нафта виявилася російською і просочилася з російської території, інакше російські пропагандисти влаштували б із цього приводу всесвітній скандал.

БЕЗПЕКА ВИКОРИСТАННЯ ВОДИ ІЗ ПІВНІЧНО-КРИМСЬКОГО КАНАЛУ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ НЕ ДОВЕДЕНА

Інститут біології південних морів

Але тут замість пропагандистів взялися до роботи вчені колишнього українського ІнБПМ (Інститут біології південних морів –  КР ). Щоб відвернути увагу кримчан від Керченської події,  вони раптом заявили: «Безпека використання води із Північно-Кримського каналу у сільському господарстві не доведена». І це було чистісінькою неправдою, бо безпека використання води з Північно-Кримського каналу доведена 60-річним її використанням як у сільському господарстві, так і в промисловості, і в побуті.

Інститут морських біологічних досліджень у Севастополі

Але вчені з інституту, який у 2014-му році без зайвих докорів сумління перереєструвався з українського до російського законодавства, з такої нагоди звернулися за грантом і отримали його від Російського наукового фонду.

За даними керівника відділу радіаційної та хімічної біології ІнБПМ, кандидата біологічних наук  Наталії Мірзоєвої, радіологічний, хімічний та екологічний моніторинг Північно-Кримського каналу та прилеглих до нього сільськогосподарських угідь проводився лише у 1986 та 1992-1995 роках. З 1995 по 2014 роки дослідження не проводилися через відсутність фінансування, а після 2014 року і донині  — через перекриття води з боку України, пояснила вона.

На руїнах Північно-Кримського каналу (фотогалерея)

Аби справити враження про системність майбутнього дослідження, до його об’єктів зарахували не лише ПКК, а й наземні екосистеми, що прилягають до Північно-Кримського каналу, які, як стверджують вчені, буде вивчено вперше. Для проведення цієї роботи відділ радіаційної та хімічної біології ІнБПМ, за її словами, має всю необхідну теоретичну та приладову базу, а також практичний досвід.

НА СТАН ЯКОСТІ ВОД ДНІПРА ЗАРАЗ МОЖУТЬ ВПЛИВАТИ ПОтрапляння РІЗНИХ ЗАБРУДНЮЮЧИХ РЕЧОВИН ЯДЕРНОЇ ТА НЕЯДЕРНОЇ ПРИРОДИ

Наталія Мірзоєва

Повідомляється, що вчені Інституту біології південних морів розроблять рекомендації для безпечного використання води, яка надходить на півострів руслом Північно-Кримського каналу з Дніпра. Вчені, за їхніми словами, хочуть з’ясувати і те, як на якість дніпровської води вплинула аварія на Чорнобильській атомній електростанції (чи не запізно після 1986 року? – авт. ). За їхніми твердженнями, загрозу нібито ще й зараз можуть становити довгоживучі штучні радіонукліди цезію-137 і стронцію-90, а також мікроелементи, важкі метали та вуглеводні.

«Слід також брати до уваги, що на стан якості вод Дніпра зараз можуть впливати потрапляння різних забруднюючих речовин ядерної та неядерної природи, які «збираються» з усієї площі водозбірного басейну річки», — цитує пресслужба інституту керівника відділу радіаційної та хімічної біології ІнБПМ Наталю Мірзоєву. 2022 року в рамках підготовки до проєкту вчені вже провели шість сухопутних експедицій для відбору проб у Північно-Кримському каналі та на прилеглих до нього поливних землях.

Дніпровська вода поблизу Джанкоя, 17 березня 2022

Як бачимо, севастопольські вчені своїм новим проєктом намагаються вирішити декілька питань. Перше – це відвернути увагу кримчан від керченського інциденту із забрудненням річки російською нафтою. Що вони й зробили.

Але є друге завдання. Вчені не можуть не розуміти, що критичних шкідливих домішок, зокрема й радіоактивних елементів, у воді Північно-Кримського каналу немає, оскільки дніпровська вода на шляху до Криму очищується в Каховському водосховищі, і ніколи за 60 років ці домішки не досягали загрозливих концентрацій.

Насправді негласною метою вчених є вивчення впливу на воду ПКК ведення Росією військових дій вздовж течії Дніпра та на обох його берегах, наприклад, у районі Херсона. Не дарма ж у листопаді 2022 року кримська влада затято спростовувала ( тут  і  тут ) інформацію про нібито отруєння води в ПКК трупною отрутою. Тепер кримським чиновникам з якихось причин були потрібні «наукові докази» безпеки субстанції, про небезпеку та отруйність якої вони волали вісім років.

Проте новина, поширена вченими, лягла на суперечливий ґрунт. По-перше, севастопольці та кримчани на форумах виплескують уже всмоктану з пропагандою українофобію. Наприклад, користувач із ніком «Вик Мар (ЮЖНОГОРСК)» пише: «усе, що тече, повзе і що летить у Крим з півночі, напевно, становить небезпеку». Проте читач із ніком «love19596 (Севастополь)» зауважує: «І дадуть відповідь, що все гаразд однозначно», а читач «Andrey L (Севастополь)» додає: «… Але спочатку освоять гроші».

Джерело: Костянтин Подоляк, для Крым.Реалии

Джерело