​​Понад 80% українців вважають важливою політику національної памʼяті. Такі дані оприлюднив Фонд “Демократичні Ініціативи&quot

​​Понад 80% українців вважають важливою політику національної памʼяті.

Такі дані оприлюднив Фонд "Демократичні Ініціативи" за результатами опитування, яке Демініціативи провели спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA у грудні 2022 року.

Опитування проводилося в усіх регіонах, крім тимчасово окупованих територій.

▪️ Ставлення до розпаду СРСР

73% українців згідно з результатами опитування позитивно оцінюють розпад Радянського Союзу. Ще у 2020 році ця цифра була 49%.

▪️ Ставлення до засудження СРСР як комуністичного тоталітарного режиму та перейменування топонімів

Так само майже 73% схвалюють державне рішення про засудження Радянського Союзу як комуністичного тоталітарного режиму, що здійснював політику державного терору. За два роки підтримка з боку громадян зросла в рази. Зараз ті, хто підтримують засудження СРСР, становлять більшість в усіх регіонах.

Близько 59% українців підтримують перейменування топонімів, які мають стосунок до Радянського Союзу, Росії та Російської імперії і їхніх діячів. Підтримка перейменувань також значно зросла у порівнянні з 2020 роком. Тоді перейменування в цілому по країні підтримували близько 30%.

▪️ Ставлення до Дня памʼяті і примирення 8 травня

Ще у 2021 році понад 30% українців підтримували опцію відзначати лише 9 травня у памʼять про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні. Натомість за результатами опитування від грудня 2022 року загалом по Україні понад 34% – за те, щоб відзначати і День памʼяті та примирення 8 травня, і День перемоги над нацизмом 9 травня. А понад 32% підтримують відзначення лише 8 травня. Підтримка відзначення лише 9 травня скоротилася до 16%.

▪️ Вплив російської агресії

Понад 52% українців відзначають, що напад Росії на Україну спонукав їх переосмислити радянське минуле. Власне, інші результати опитування підтверджують суттєву зміну у громадській думці у порівнянні з періодом до повномасштабного вторгнення.

В усіх регіонах більшість респондентів вважають важливою політику національної памʼяті: 67% на Сході, 76% на Півдні, 80% у Центрі та 89% на Заході.

Детально з результатами опитування можна ознайомитися на сайті Фонду «Демократичні ініціативи».

​​Понад 80% українців вважають важливою політику національної памʼяті.

Такі дані оприлюднив Фонд "Демократичні Ініціативи&quot

Джерело