Збори василіянських настоятелів у Львові

Збори василіянських настоятелів у Львові

24 січня 2023 року у львівському монастирі святого Онуфрія відбулись збори настоятелів та священників Провінції Найсвятішого Спасителя. Після молебня у монастирській каплиці отці під головуванням протоігумена о. Йоана Школика, ЧСВВ обговорили важливі питання спільнотного життя, внутрішньої й зовнішньої співпраці та душпастирства.

Участь у зборах настоятелів та священників Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні взяв о. Марян Гробельний, ЧСВВ – ігумен василіянського монастиря на Ясній Горі у Гошеві.

Отці Франциск Шиделко, ЧСВВ та Михайло Станчишин, ТІ представили для зібраних священників програму та діяльність школа духовного проводу «Єлеазар», яка створена з ініціативи Синоду єпископів УГКЦ патріаршою комісією для справ монашества, а її осідок на знаходиться у Василіянському інституті філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського у Брюховичах біля Львова. Школа вже мала три випуски слухачів, але потрібно активніше користати з її послуг. Навчання розділено на дев’ять тижневих модулів протягом трьох семестрів, слухачі проходять  33 навчальні предмети, а також мають практичні заняття. Вони вчаться творити діалог із слухачем, порадництва, будування контактів. Також предметом розгляду у школі є розрізнення, оскільки в суспільстві існує багато неправдивої інформації, а мета святості – пізнання істини та єднання з Богом. Сьогодні необхідно говорити про важливість і можливість духовного проводу. Духовного проводу неможливо навчитися на студіях, адже він – це мистецтво, яке потребує духовного досвіду. Доповідачі закликали отців якомога більше долучатися до школи та заохочувати братію.

О. Протоігумен повідомив отців про висновки річної візитації, яка проводиться щороку в кожному монастирі з метою покращення взаємин у спільнотах та більш ефективної діяльності. Він наголосив на деяких важливих аспектах чернечого життя і свідчення, яке отці Василіяни повинні нести людям у нашому, зраненому війною, суспільстві.

Збори настоятелів Провінції проводяться регулярно. Отці і браття мають змогу узгодити плани, поділитися інформаціями та засвідчити єдність Василіянського чину в Україні.

За матеріалами: osbm.in.ua

Джерело