Фейк: Західні танки не допоможуть ЗСУ і будуть знищені Росією, — Академія оборони Данії

  • Автор допису:

Насправді у цитованому матеріалі не йдеться про те, що західні танки Україні не допоможуть взагалі, і тим паче немає заяв, що всі вони будуть знищені Росією. Данський експерт лише вказує, що їхню значущість не варто переоцінювати, і що вони зможуть відіграти свою роль під час контрнаступу України.

Після новини про передачу низкою західних країн танків Україні російська пропаганда почала поширювати безліч фейків про те, що це ні на що не вплине, або що такі танки дуже легко знищити. Черговий фейк на цю тему — нібито в Академії оборони Данії заявили, що західні танки не допоможуть ЗСУ і будуть знищені Росією.

Скриншот – kp.ru

Агітпроп посилається на статтю «Експерт із оборони застерігає від переоцінки ефекту від нових танків: «варто заспокоїтися» у данському виданні dr.dk. Але в цитованому матеріалі насправді нічого не йдеться про те, що західні танки Україні не допоможуть взагалі, а заяв, що всі вони будуть знищені Росією, немає й поготів. Це чергова маніпуляція Кремля на підставі статті у закордонному виданні. 

В оригінальній статті данські журналісти запитують військових експертів, чи будуть західні танки «чарівною пігулкою» для української оборони. У відповідь один із експертів — доцент Данської академії оборони Клаус Матісен — заявив, що не варто переоцінювати цей вид озброєння. 

«Танки використовуються у великій кількості обома сторонами. Тепер їх буде ще більше, тих, які технологічно кращі, але це не означає, що всю війну тепер буде закінчено», — зазначив Матісен.

Також експерт зауважив, що росіяни мають і протитанкову зброю, і військову авіацію, тому «є ризик втратити їх (нові танки — прим.ред.), як тільки їх почнуть використовувати». 

Водночас на запитання, чи відіграють передані танки вирішальну роль в результатах цієї війни, Клаус Матісен відповів:

«Якщо вони будуть використовуватися коректно, вони можуть принести користь, але вони не мають вирішального значення, особливо зараз. Я вважаю, їхня цінність стане зрозумілою, коли покращиться погода». 

Також у статті вказано, що мається на увазі контрнаступ України, в якому західні танки зіграють свою роль, але перед цим необхідно відкинути російські війська якнайдалі, і для цього теж потрібен час.

Раніше посол України у Франції Вадим Омельченко заявив, що західні країни загалом пообіцяли надати Києву 321 важкий танк.

StopFake також спростовував подібні пропагандистські наративи про низьку ефективність західних танків або навіть про їхню «небезпеку» для здоров’я українців.

Джерело