Із 1 вересня 2023 року УГКЦ переходить на новий стиль святкування нерухомих церковних свят

У програмі Відкрита Церква Глава УГКЦ Блаженніший Святослав оголосив рішення Синоду Єпископів УГКЦ ― із 1 вересня 2023 року перейти на новий стиль святкування нерухомих церковних свят.

― Ми не є монархічною структурою, а колегіальним тілом, тож коли певні рішення заторкують усіх, тому приймаємо їх разом. У нас є великий Синод Єпископів, на який сходяться всі владики з усього світу, щоб вирішувати питання, які стосуються кожного нашого вірного в усіх куточках світу. Та Україна має свій Архиєрейський Синод, до якого входять усі архиєпископи нашої Церкви, а також долучається митрополит із Закарпаття. Тож рішення про календарну реформу приймав саме цей Синод, який збирався минулого тижня і в Брюховичах. І є Постійний Синод ― мале коло єпископів. До його складу трьох єпископів обирає Великий Синод із усього світу, а одного ― призначає Глава УГКЦ. Це колегіальний орган, який допомагає Патріархові управляти Церквою в міжсинодальний період, ― пояснив Глава УГКЦ.

Обговорюючи літургійну реформу, єпископи заслухали думку кожного митрополита, адже в усіх митрополіях перед зустріччю на Синоді проводили наради. Львівська Митрополія навіть організувала окремий Синод Єпископів, щоб обговорити це питання.

― У постанові Архиєрейського Синоду Єпископів у п’ятому пункті зазначено, що, починаючи з 1 вересня 2023 року, ми переходимо на новий стиль святкування нерухомих свят. Ми вирішили залишити Пасхалію такою, як є сьогодні, ― підкреслив Блаженніший Святослав. ― Тобто ця реформа матиме два етапи, бо обрахунок святкування Пасхи пов’язане з рішенням Першого Нікейського Собору. У 2025 році святкуватимемо 1700 років Нікейського Собору і зараз із усім світом напрацьовуємо кроки для спільного святкування.

Джерело