Фейк: Українських танкістів у Німеччині попросили «не малювати свастику і не зигувати»

Оголошення – чергова підробка пропагандистів. У німецькому командуванні, яке займається навчанням українських танкістів, спростували існування такого «звернення» до українців.

Кремлівські ресурси, а також так звані Z-канали в Telegram поширюють таке собі «оголошення» німецькою мовою, в якому українських танкістів, що прибули на навчання до Німеччини, нібито попереджають, що «за демонстрацію свастики чи інших символів, пов’язаних із фашизмом (наприклад, СС), можна отримати вирок до 3 років позбавлення волі або великий штраф».

«Німці проти того, щоб українські солдати малювали на їхніх будинках свастики», –  пише Донбасс сегодня. «Отже, німці усвідомлюють, що навчають послідовників ідеології Гітлера», – стверджує сайт NewsFront.

Скриншот – mriya.news Скриншот – tsargrad.tv

Такі фейки спрямовані на підкріплення популярного наративу російської пропаганди про те, що в українській армії нібито служать одні лише прихильники нацистської ідеології. Проте це оголошення – підробка.

Немає ніяких підтверджень того, що це фото було зроблено десь у Німеччині. Такий знімок можна зробити на будь-якому стенді, закріпивши туди аркуш із текстом. Крім того, оголошення для українців логічніше було б зробити українською, а не німецькою мовою.

У Командуванні спеціальної підготовки у Німеччині, яке безпосередньо займається навчанням українців, також спростували існування такого оголошення.

«Оголошення на зображенні не було створено Командуванням спеціальної підготовки під керівництвом Бундесверу для підготовки українських солдатів у Німеччині», – відповіли в Командуванні на запит Укрінформу.

Як відомо, в Мунстері (Нижня Саксонія) розпочалося навчання українських солдатів для роботи на основному бойовому танку Leopard 2. Відомо, що до Польщі також прибули 105 українських військових, щоб навчатися керувати танками. Раніше StopFake спростовував схожі підроблені оголошення у матеріалах: «Фотофейк: «Акція для військових і їхніх сімей»: купи дві домовини і отримай третю в подарунок», «Фейк: У Черкаській області донорську кров для ЗСУ беруть вже у школярів»

Джерело