​​#ПатрониЗСУ 28 грудня 2020 року 76-й окремий полк зв’язку та радіотехнічного забезпечення Повітряних сил…

​​#ПатрониЗСУ

28 грудня 2020 року 76-й окремий полк зв’язку та радіотехнічного забезпечення Повітряних сил Збройних сил України отримав почесне найменування імені В’ячеслава Чорновола.

В’ячеслав Чорновіл – український політик, громадський діяч, публіцист, дисидент і політвʼязень радянського режиму. Брав активну участь у русі шістдесятників, редагував та розповсюджував самвидав.

4 вересня 1965 року на прем’єрі фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» у київському кінотеатрі «Україна» Вʼячеслав Чорновіл разом з Іваном Дзюбою та Василем Стусом виступив із протестом проти арештів української інтелігенції. За журналістську та правозахисну діяльність провів у радянських вʼязницях, таборах та на засланні 15 років.

Вʼячеслав Чорновіл був членом правозахисної Української Гельсінської групи та долучився до створення її наступниці – Української Гельсінської спілки.

Після повернення з заслання в Україну в 1985 році продовжував правозахисну, громадську, вів політичну діяльність. Ключові події відновлення Україною незалежності – проголошення Декларації про суверенітет 16 липня 1990 року та Акту про незалежність 24 серпня 1991-го – стали можливі, зокрема, завдяки його зусиллям. У 1990-х Чорновіл продовжив політичну та громадську діяльність, був народним депутатом. Загинув за незʼясованих обставин в автокатастрофі поблизу Борисполя 25 березня 1999 року.

Найменування полку на честь Вʼячеслава Чорновола дещо виходить за межі усталеної мілітарної традиції Збройних сил. Зазвичай підрозділам надають імена видатних воєначальників, сучасних захисників чи назви, пов’язані з топонімікою.

Утім саме таке найменування має свою історію☝️

Військовослужбовці 76-го окремого полку зв’язку та радіотехнічного забезпечення вважають Вʼячеслава Чорновола «хрещеним батьком» підрозділу. В 1992 році тоді ще 76-й полк зв’язку Військово-повітряних сил привів до присяги на вірність Україні саме народний депутат В’ячеслав Чорновіл.

💬 «Хоч дехто наголошує, що справді могли обрати якогось військового діяча, ми з гордістю іменуватимемося на честь В’ячеслава Максимовича. Можна сказати, що він є «хрещеним батьком» нас, зв’язківців, у лавах українського війська. І ми цей зв’язок закріпили історично рішенням всього військового колективу», – пояснив Інформагентство АрміяInform командир полку, полковник Юрій Красноштан.

З початку російсько-української війни у 2014-му військовослужбовці підрозділу забезпечували зв’язок на передовій, насамперед у зоні протиповітряної оборони.

Після широкомасштабного вторгнення командування полку зуміло вберегти від ворожих авіаударів більшість обладнання й забезпечило зв’язок у перші, найважчі, години попри те, що російська армія застосувала складні радіоелектронні перешкоди. Нині військовослужбовці полку обороняють повітряний простір, відстежуючи дії ворожої авіації.

​​#ПатрониЗСУ

28 грудня 2020 року 76-й окремий полк зв’язку та радіотехнічного забезпечення Повітряних сил...

Джерело