Роман Гах – приклад сміливого офіцера і мужнього захисника України

Сьогодні рівно рік, як у сміливому бою з російськими окупантами загинув полковник Роман Гах.

У перші дні війни прикордонники мали завдання не допустити просування військ ворога. Захисники, під керівництвом полковника Гаха, першими прийняли вогонь на себе і одразу вступили у бій. Утримувати оборону на визначеному рубежі доводилося під щільним вогнем противника. Та, не зважаючи на постійні обстріли та чисельну перевагу окупантів, прикордонники понад шість годин вміло утримували займані позиції. Під час тривалого протистояння у селищі Житлівка полковник Роман Гах отримав тяжкі поранення, несумісні з життям. Найвищою ціною він зберіг життя побратимів, героїчно та відважно, стоячи до останнього та дивлячись ворогу у вічі, не ступивши ні кроку назад.

У Романа Гаха залишилася дружина та двоє синів.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті країни, Указами Президента України Романа Гаха нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, а також присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Сьогодні рідні, близькі та побратими-прикордонники побували на могилі Героя, на Тернопільщині, де разом з Великогаївською громадою пом’янули  мужнього захисника України.

 Вічна слава та пам’ять Герою!

Джерело