Оновлено Статут Інституту Релігійних Справ (IOR)

Оновлено Статут Інституту Релігійних Справ (IOR)

До Статуту Інституту Релігійних Справ (IOR), відомого як «Ватиканський банк», внесено зміни, які включають спрощення структури управління, чітке визначення ролі між різними органами управління, нове правило щодо конфлікту інтересів. Керівництво, що було колегіальним органом, стає монократичним органом, до складу якого входить лише директор.

У вівторок, 7 березня 2023 р., оприлюднено хірограф Папи Франциска, в якому йдеться про чергове оновлення Статуту Інституту Релігійних Справ (IOR), який популярно називають «Ватиканським банком». Попередні зміни у цей статут були внесені 2019 року. Цього ж дня оприлюднено також оновлений статут IOR.

Основні зміни стосуються узгодження п’ятирічної тривалості мандатів у різних органах та можливості їхнього поновлення лише один раз; включення спеціального положення щодо конфлікту інтересів, згідно з яким «кожен член Наглядової ради утримується від участі в голосуванні за резолюції, щодо яких він має поточний або потенційний інтерес, від свого власного імені чи від імені третіх сторін».

Ще одна зміна стосується більш чіткого визначення та розподілу відповідних завдань та обов’язків органів Інституту. Наглядова рада відповідає за визначення стратегічних напрямів, загальної політики та нагляд за діяльністю IOR. Генеральний директор відповідає за керівництво та адміністрування Інституту. Зміни введені також у саме керівництво, яке з колегіального органу, що складалося з директора та заступника директора, перетворюється на монократичний орган, який складається лише з Генерального директора. Таким чином, заступник директора перестає бути органом управління, а стає «функцією», яку Генеральний директор може делегувати одному з керівників.

Генеральний директор і надалі призначається Наглядовою радою та затверджується Комісією кардиналів, але тепер це відбуватиметься «на основі короткого списку принаймні трьох відповідних кандидатів». Він може бути прийнятий роботу на постійній або тимчасовій основі.

Джерело: vaticannews.va

Джерело