Папа Франциск закликав об’єднувати зусилля з метою захисту та відновлення екосистеми морів, берегів і річок

Папа Франциск закликав об’єднувати зусилля з метою захисту та відновлення екосистеми морів, берегів і річок

У посланні, надісланому від імені Папи учасникам конференції «Our Ocean», яка на початку березня відбувалася в Панамі, наголошується на важливості впровадження інтегрального бачення розвитку й екології.

Океан може бути «важливим фактором єдності, носієм сполучення», але щоби жити цим сполученням, потрібно прислухатися «до крику бідних і волання землі» та «переглянути стратегії зростання, що ґрунтуються на марнотратстві та споживацтві, на несправедливих і непосильних моделях виробництва, транспортування, розподілу та споживання». Про це читаємо у посланні, яке кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, надіслав від імені Папи учасникам міжнародної конференції, присвяченої океанам, яка 2 і 3 березня вбувалася в столиці Панами на тему: «Наш океан – наше сполучення».

Потреба єднатися

У посланні підкреслюється потреба в єднанні між різними реаліями, від адміністрацій до приватного сектора, від світу науки до світу політики й культури, між релігійних і молодіжних до міжнародних організацій. На це вказує, зокрема, необхідність об’єднувати зусилля з метою «захисту та відновлення екосистеми морів, берегів і річок». Ще одним аспектом є полегшення «ефективного адміністрування та інституційного координування», беручи до уваги «розмах і комплексність блага, яке слід захистити, тобто, океану».

Звернення нагадує про те, наскільки всі люди є залежними від океанів, отриманих як дар від Творця, а тому очікується, що їхнє використання буде «справедливим і сталим», щоби передати їх «у доброму стані майбутнім поколінням». Тому увесь людський рід, як закликає енцикліка «Laudato si’», покликаний проваджувати «цілісне бачення розвитку» та «цілісне бачення екології». Це вимагає звернути увагу на існування тривожних явищ, таких як «забруднення океанів, окислення вод, незаконний або надмірний вилов риби», викликає занепокоєння розвиток видобування корисних копалин з морського дня, трагедії мігрантів і контрабанда людей морськими шляхами, умови праці моряків, геополітична напруженість навколо морських території, які вважаються стратегічними.

Фактор сполучення

У цьому контексті звертається увагу на те, що вода є фактором сполучення, океан «не має політичних чи культурних кордонів», а його течії, перетинаючи планету, підкреслюють «взаємний зв’язок і взаємозалежність між спільнотами та країнами». «Ми – одна родина, поділяємо ту саму невід’ємну людську гідність, мешкаємо в спільному домі, про який покликані піклуватися», – читаємо в посланні.

Джерело: VaticanNews

Джерело