​​9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації

​​9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації

🕯 Запорізька ОВА спільно із платформою пам’яті Меморіал героїв вшановує пам’ять загиблих воїнів.

41-річний майор Олексій Коваленко загинув 22 березня 2022 року під час виконання бойового завдання. Того дня українські захисники мали нанести авіаційний удар по колоні живої сили й техніки окупантів в районі Ізюма на Харківщині. Після успішного виконання завдання, літак Су-24М, на борту якого був офіцер, збила російська ракета.

Олексій народився в селі Малокатеринівка Запорізької області. Рано залишився без батьків, його вихованням займалася бабуся. Юнак обрав для себе військову кар’єру. У 2003 році закінчив Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба за спеціальністю «Льотна експлуатація та бойове застосування літальних апаратів».

Після випуску чоловіка направили до 7-ї бригади тактичної авіації імені Петра Франка Повітряних Сил ЗСУ. За понад 20 років служби він пройшов кар’єрний шлях від старшого штурмана до начальника служби безпеки польотів. Брав участь в АТО/ООС на Донбасі. Виконав чимало бойових вильотів. Мав безліч нагород за високі показники та професійну майстерність.

З перших днів повномасштабної війни Олексій обороняв небо над Україною від російських окупантів. Успішно нищив ворога, захищав цивільне населення Сумщини, Київщини, Чернігівщини та Харківщини.

Указ про нагородження майора Коваленка орденом «За мужність» ІІІ ступеня був підписаний через 3 дні після його загибелі. Посмертно він був відзначений орденом «За мужність» ІІ ступеня.

«Олексій був центром мого життя. Він нам показав цілий світ – автомобілем ми їздили у подорож до мальовничої Чорногорії та квітучої Албанії. Дуже хотів відвести нас до Італії, любив смак італійської кави, неаполітанської піци. На 15-річчя шлюбу купив кавомашину, щоб натиснувши кнопочку, аромат свіжого еспресо розходився по всіх квартирі. Так мав починатися кожен день нашого життя…» – розповіла дружина загиблого Наталія.

Поховали Героя в місті Старокостянтинів на Хмельниччині. В Олексія залишилися дружина, син і донька. Дівчинка мріє літати, як її батько.

🇺🇦 Сайт ЗОВА 🇺🇦 | Facebook ЗОВА 🇺🇦 | YouTube ЗОВА

​​9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації

Джерело