Неділя 2-га Великого посту

А що із-за народу не могли принести до нього, розкрили стелю над місцем, де він був.

Мр 2,1–12 

Євангеліє неділь Великого посту вибране спеціально, щоб краще відкрити його зміст, допомогти нам належно виконати завдання посту, глибше пережити покаяння і навернення. Одне із завдань посту – очиститися з гріхів і відновити стосунок любові з Богом. Тому піст називають часом душевного оздоровлення завдяки покаянню і любові Христа.

 Щоб Ісус оздоровив людину, потрібно прийти, звернутися до Нього. Іноді в дорозі до Христа зустрічаємо перешкоди: фізичні й духовні. Тож треба прикласти зусилля, щоб спершу ці перешкоди усунути, очистити, вирівняти дорогу до Бога.

Це недоліки нашої віри, надії і довіри. Читаючи розповідь про розслабленого, бачимо, що четверо його друзів зіткнулися з трудністю – великим натовпом людей біля дому Христа, що не могли увійти в середину дверима. Тож винесли хворого на дах дому й через отвір у стелі спустили ліжко з ним перед Спасителем. 

Очистити дорогу до Ісуса, означає звільнитися від різного роду упереджень щодо Бога, релігійної пропаганди стосовно науки Церкви, розібрати старі мури, завали, які є в нашій голові, свідомості – людське мислення про Бога. Очистити серце від обману, недовіри, ,,кущів та гілок” маловірства на дорозі до Христа: забобонів, ворожби, самолюбства, вигоди, тобто всякого тілесного комфорту. 

Щоб Христос допоміг нам, Він має прийти до нас. Ми запрошуємо, приводимо Ісуса до себе молитвою, через Святі Тайни та наших ближніх. Оздоровлення людини стається тоді, коли Христос приходить і діє в її житті. 

Історія розслабленого показує, що Ісус завжди починає оздоровлення з прощення гріхів, зцілення душі. Оздоровлення – це також з’єднання з Богом. А перешкодою нашої єдності з Господом є гріх. Тому Ісус спершу усуває перешкоду гріха, щоб з’єднатися з нами, а тоді може увійти й діяти в нашому житті, змінювати нас і життя, оздоровляти від фізичних і душевних недуг. 

Одна лікарка-гінеколог, дуже віруюча жінка, займалася проблемами безпліддя у подружжі. Вона розповідала, що розпочинає лікування не з розмови про аналізи, обстеження, а коли це віруючі люди, із запитання: ,,А які у вас стосунки з Богом?” І пропонувала: ,,Ідіть посповідайтеся, йдіть на Службу Божу і прийміть Святе Причастя. А тоді будемо робити лікування”.

 Коли потребуємо від Бога оздоровлення фізичного чи духовного, маємо звернути увагу на свій зв'язок з Ісусом: чи маю тверду віру, надію, покору, довіру. Великі дари потребують міцного зв’язку. Якщо наш зв'язок із Христом слабкий: сумніви, недовіра, то не отримаємо великих дарів. Як зазначає євангелист Марко, Господь оздоровив розслабленого завдяки великій вірі його товаришів: ,,Ісус, побачивши їхню віру, каже до розслабленого: – Сину, відпускаються тобі твої гріхи”. 

Господь смертю і воскресінням відновив наш стосунок любові з небесним Отцем. Тож час посту є для нас нагодою відновити й зміцнити свій зв'язок із Богом. Коли Ісус побачить нашу велику віру та надію, довіру до Нього, то виправить у ньому всі недоліки, щоб ми були щасливі. Амінь. 

о. Михайло Чижович, редемпторист

Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Ігоря Колісника, редемпториста з Нюарку (США)

 

Джерело