​​#ПатрониЗСУ 4 грудня 2019 року 201-й зенітній ракетній бригаді присвоєно почесне найменування гетьмана Пилипа Орлика

​​#ПатрониЗСУ
4 грудня 2019 року 201-й зенітній ракетній бригаді присвоєно почесне найменування гетьмана Пилипа Орлика. Ця бригада входить до складу Повітряних сил ЗСУ. Її основне завдання – охорона повітряного простору Миколаївської області.

Патрон бригади – гетьман Війська Запорозького Пилип Орлик був одним із найближчих соратників Івана Мазепи. Він увійшов в історію як співавтор «Пактів і конституцій законів і вольностей Війська Запорозького» — першого українського конституційного акта.

Він очолив першу українську політичну еміграцію та майже 30 років провів у вигнанні. До кінця життя намагався використати найменший шанс, щоб об’єднати Європу в антимосковську коаліцію та звільнити Україну.

Народився майбутній гетьман у селі Косуті, що зараз на території Білорусі, у шляхетській родині чеського походження. Його батько Степан Орлик загинув у битві під Хотином 1621 року. Пилипу на той момент виповнився рік.

Орлик навчався в єзуїтській Віленській та Києво-Могилянській академіях. Був учнем філософа, поета і богослова Стефана Яворського. Знав вісім європейських мов, а також давньогрецьку й латину.

Він пройшов шлях від писаря Київської духовної консисторії до Генерального писаря та гетьмана Війська Запорозького. Став довіреною особою гетьмана Івана Мазепи. Прагнучи повернення Україні колишніх вольностей і суб’єктності в європейській політиці, Пилип Орлик підтримав гетьмана Мазепу в його планах піти на союз зі шведами проти Петра I.

Після поразки під Полтавою в 1709 році разом із союзниками та козацькою старшиною відійшов до Бендер, на територію Османської імперії.

📜 У Бендерах, після смерті Івана Мазепи, 5 квітня 1710 року на спільній раді старшини та козацтва Пилипа Орлика обрали гетьманом у вигнанні. Тоді ж було проголошено «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», відомі також як Конституція Пилипа Орлика.

⚔️ Заручившись підтримкою Швеції та Османської імперії, Пилип Орлик у 1711 році з 16-тисячним військом, у якому були запорожці, буджацькі татари, шведи та поляки під командуванням Юзефа Потоцького, почав визвольний похід на Україну. Військо підійшло до Білої Церкви на Київщині та почало осаду. Проте на цьому етапі татарські загони знялися й рушили додому, грабуючи дорогою українські села. Правобережні козаки, які приєдналися до Орлика, кинулися рятувати свої родини. Військо суттєво скоротилося, й Пилип Орлик був змушений відступити.

Наступні 30 років в еміграції гетьман не полишав надій знайти підтримку ідеї української державності у володарів Франції, Великої Британії, Ватикану, Саксонії, Прусії. Після смерті Пилипа Орлика в 1742 році об’єднати європейських монархів в антимосковську коаліцію намагався його син – Григір.

🇺🇦 До початку січня 2022 року зенітний ракетний дивізіон 201-ї бригади імені гетьмана Пилипа Орлика перебував у районі бойових дій на Сході України. Зараз він несе на бойове чергування з охорони повітряного простору південної частини України й відбиває ракетні атаки росіян.

На банері портрет Пилипа Орлика у виконанні художника Артура Орльонова.

​​#ПатрониЗСУ
4 грудня 2019 року 201-й зенітній ракетній бригаді присвоєно почесне найменування гетьмана Пилипа Орлика

Джерело