Прихід в.януковича та очолюваного ним кримінально-олігархічного капіталу до практично монопольної влади у 2010 р. створив кремлю нові можливості для втілення планів окупації півострова. Відносно спокійний період українсько-російських відносин змінився після 21 квітня 2010-го, коли у Харкові президенти обох країн – медведєв і янукович підписали угоду про продовження базування Чорноморського флоту росії в Севастополі до 2042 року.&nbsp

Прихід в.януковича та очолюваного ним кримінально-олігархічного капіталу до практично монопольної влади у 2010 р. створив кремлю нові можливості для втілення планів окупації півострова. Відносно спокійний період українсько-російських відносин змінився після 21 квітня 2010-го, коли у Харкові президенти обох країн – медведєв і янукович підписали угоду про продовження базування Чорноморського флоту росії в Севастополі до 2042 року.&nbsp

Прихід в.януковича та очолюваного ним кримінально-олігархічного капіталу до практично монопольної влади у 2010 р. створив кремлю нові можливості для втілення планів окупації півострова. Відносно спокійний період українсько-російських відносин змінився після 21 квітня 2010-го, коли у Харкові президенти обох країн – медведєв і янукович підписали угоду про продовження базування Чорноморського флоту росії в Севастополі до 2042 року. 

☝️ Згідно з низкою угод, які були підписані Україною і рф в 1994-1997 роках, Україна передала рф в оренду низку об’єктів у м. Севастополі, АРК і у м. Генічеськ (Херсонська область). Відповідно до угод, рф могла тримати в Криму до 25 тис. військовослужбовців та зобов’язалась не розміщувати ядерну зброю. Протягом усіх років базування ЧФ на території України рф систематично порушувала взяті на себе зобов’язання, не допускала представників державної влади України до місць тимчасового базування ЧФ. 

Після «харківських угод» Чорноморський флот перетворився з одного із ключових чинників антиукраїнської політики росії в Криму в  провідний інструмент майбутньої анексії. Щоб посилити свої військові угруповання, рф починає приховано звозити на територію Криму модернізовану техніку. Орендовані в України об’єкти ЧФ використовуються як база для ведення розвідувально-підривної та інформаційно-пропагандистської діяльності.

Під впливом «особливих» відносин януковича з кремлем, з 2010-го політичний вектор розвитку України змінюється в сторону росії, воєнну доктрину переписують і українським військовим дають інший сигнал – «росія вже не ворог для України». Тоді почалася і руйнація української армії – військову реформу в напрямку руху до моделі НАТО поступово згортають, фінансування обмежують. Українська розвідка фіксує підготовку на території Криму воєнізованих груп. Так, 810-а бригада морської піхоти зс рф на своїх полігонах здійснює спецпідготовку незаконних збройних формувань.

З 2012 року в Криму сформовано 4 бригади контрактників, оснащених новими зразками зброї й техніки. Тоді ж починається їх інтенсивна спецпідготовка, яка досягає піку в січні 2014-го.

Генштаб ЗСУ доповідає про загрозу з боку росії, але тодішній міністр оборони України п. лебедєв не хоче цього навіть чути і каже, що про «планування війни з нашим стратегічним партнером та сусідом»  він доповідати януковичу не буде.

На тлі таких «сприятливих» для росії факторів з листопада 2013-го в Криму спостерігалась небувала консолідація проросійських сил, організовувалися  загони «самооборони», політична й організаційна інфраструктура для окупації півострова. 

У вересні 2013 року в Білорусі проводяться стратегічні навчання зс рф та Білорусі «Захід-2013», де відпрацьовується наступний оперативний задум – сусідня країна звертається до рф з проханням про допомогу у відновленні конституційного порядку в країні і подолання терористичних угруповань, які захопили центральну владу. Тобто побоюючись падіння режиму януковича, кремль вже тоді відпрацьовував сценарій  війни на Сході України та захоплення Криму. 

До речі, після навчань 37 тисяч російських військових залишаться біля кордонів України і використовуватимуться під час окупації Кримського півострова.

Стрімкий розвиток подій на Майдані змінює розрахунок кремля на януковича і росія починає орієнтуватися на силовий варіант захоплення півострова, а за нагоди – півдня і сходу України. У другій половині 2013 року в рази зросла кількість обльотів літаками-розвідниками рф кордонів з Україною, на території Криму значно активізувалася агентурна робота, а також видова й радіоелектронна розвідка. В листопаді 2013 р. на російську базу в Гвардійському завозять 45 цистерн авіаційного палива замість звичайних 12 – це паливо для винищувачів, які прилетять на півострів у лютому 2014-го.

Під легендою забезпечення безпеки Олімпіади, 31-у окрему десантно-штурмову бригаду з Ульяновська та 98-у повітряно-десантну дивізію з Іванова перекидають до Краснодарського краю. Там російські військові відпрацьовують блокування морської акваторії й повітряного простору та проведення різноманітних розвідувальних операцій з використанням розвідувальної авіації, літаків дальнього радіолокаційного виявлення.

11 березня 2014 р. було оголошено про проведення «найбільших за 20 років» навчань повітряно-десантних військ росії з висадкою 3500 десантників у тилу «умовного противника». До Криму перекидають підрозділи російських мобільних десантно-штурмових військ із досвідом війн у Чечні та Грузії.

❗️Тобто підготовка до анексії вийшла на фінішну пряму, зс рф були приведені у повну бойову готовність до вторгнення на територію України.

Далі буде…

Працівники Центру протидії дезінформації підготували лонгрід на тему: Історія повзучої анексії Криму: 1992-2003 роки. Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/articles/istoriya-povzuchoyi-aneksiyi-krymu-1992-2003-roky/

Джерело