​​Надійні, стабільні, об’єднані (Reliable, Sustainable, Connected) – ці слова девізу ENTSO-E, які відображають місію об’єднання…

​​Надійні, стабільні, об’єднані (Reliable, Sustainable, Connected) – ці слова девізу ENTSO-E, які відображають місію об'єднання операторів енергосистем країн Європи. Відповідність цим цінностям нашої енергосистеми стала запорукою історичної події, річницю якої ми сьогодні відзначаємо.16 березня 2022 року, у розпал повномасштабного російського вторгнення, Укренерго та ENTSO-E об’єднали українську та європейську енергосистеми. 

365 днів ми працюємо разом з енергосистемами 35 країн замість 2-х східних «сусідів». Наша енергосистема, об'єднана з країнами ЄС, у 4 рази потужніша за енергосистеми росії та білорусі. 

Українська енергосистема встояла в перші три тижні ізольованої роботи в умовах, коли ворог руйнував та захоплював енергетичні об’єкти. Встояла і під час масованих ракетних і дронових терористичних нападів восени та взимку. Синхронізація енергосистем відкрила рівний доступ всім українським енергетичним компаніям до європейського ринку електроенергії. Це дозволило країні заробляти й готувати енергетичний сектор до найскладнішої зими в історії.

Стабільність та надійність у світі енергетиків – це параметри, які не є даністю. Це результат довгої, кропіткої щоденної роботи, професіоналізму та мужності енергетиків, які роками наполегливо йшли до цієї мети –  інтеграція енергосистем України та ЄС. А єдність з великою європейською енергосистемою дала можливість уникнути численних масштабних системних аварій, які всіма силами намагалися створити росіяни в цей опалювальний сезон.

Тоді, в березні 2022 року, ми назавжди попрощалися з російськими кіловатами та позбавили росію вагомого важеля для їхнього енергетичного шантажу. Натомість ми отримали технічну підтримку з боку великої європейської енергосистеми, яка стала запорукою нашої енергетичної безпеки. 

Сьогодні ми дякуємо всім, хто наближав цей день, коли ми можемо сказати: Надійні, Стабільні, Об’єднані, бо Сильні разом.

Джерело