Польський сейм засудив маніпулятивний фільм із дискредитацією Івана Павла ІІ

Польський сейм засудив маніпулятивний фільм із дискредитацією Івана Павла ІІ

У Польщі розгорівся скандал із очорненням репутації покійного папи Івана Павла ІІ. На телеканалі TVN24 вийшов документальний фільм-розслідування під назвою «Францисканська, 3» [адреса резиденції краківського єпископа Карла Войтили], в якому звинувачують Івана Павла ІІ в покриванні педофілії. У фільмі йдеться про те, що він буцімто знав про проблему педофілії серед священства до того, як став Папою Римським.

Цей фільм викликав велике обурення багатьох поляків, які розцінюють творіння TVN24 просто як спробу очорнити постать папи-поляка, котрий заслужено є однією з найшанованіших постатей в Польщі. Тут важливо звернути увагу й на проблему зацікавленості медійників у публікації антицерковного матеріалу. Польський телеканал TVN24 тільки формально зветься польським, адже він є частиною американського концерну Discovery і вже тривалий час зарекомендував себе як рупор критики польського консервативного уряду та майданчик для поширення лівих наративів.

Прем’єра фільму з очорненням Івана Павла ІІ є не просто рефлексією про минуле чи викриттям якихось сенсаційних невідомих фактів. Це скоріше частина політичної кампанії, адже відразу після виходу стрічки ліві політики підтримали критику церкви і папи-поляка. Наприклад, ліва депутатка Йоанна Сенишин заявила: «Івану Павлу ІІ якось пощастило, що він мертвий, бо мертвих не судять», а лідер опозиції Дональд Туск в п’ятницю заявив про необхідність усунути уроки релігії із школи.

Однак більшість в польському сеймі за консерваторами і вони відреагували на інформаційну кампанію резолюцією із засудженням спроб очорнити покійного папу: «Сейм Республіки Польща рішуче засуджує ганебну медіа-кампанію, що базується значною мірою на матеріалах апарату насильства Польської Народної Республіки, об’єктом якої є Великий польський Папа – св. Іван Павло ІІ», — йдеться в документі.

Авторів фільму розкритикував і польський історик Ян Жарин, директор Інституту надбань національної думки ім. Р. Дмовського та І. Падеревського. Він заявив, що журналісти TVN «використовують непереконливі факти, а інсинуації чи джерела-викриття ще мають бути піддані джерельній критиці. При цьому вони подаються як нібито абсолютна істина». Як і депутати Сейму, Жарин звертає увагу на той факт, що наведені у фільмі «докази» базуються на даних державних служб комуністичної Польщі, тому не можуть без перевірки сприйматися як правда.

Атака на Івана Павла ІІ — це спроба деконструювати антикомуністичний рух в Польщі, а також ті національні твердині, які сформували третю республіку (сучасну незалежну Польщу). Католицька церква в Польщі була запеклим ворогом комуністів у часи ПНР не лише тому, що це релігійна установа, але й через надзвичайну прихильність та популярність в народі. Компартія так і не змогла зламати та перемогти цей релігійний вплив, що значною мірою посприяло перемозі антикомуністичних сил.

Заслуги Івана Павла ІІ в розвалі СРСР та справді неоціненні. Його вклад у падіння комунізму можна порівняти із Рональдом Рейганом. Саме діяльність таких постатей призвела до глобальних змін у 1990-і та розширення демократичного світу. Однак сьогодні є чимало лівих та ультралівих діячів, які хочуть очорнити цю історію, використовуючи для цього абсолютно ниці та маніпулятивні методи.

Джерело: rodyna.org.ua

Джерело