УПОКОЇВСЯ В БОЗІ БРАТ АПОЛЛІНАРІЙ ГЕНТОШ, ЧСВВ

УПОКОЇВСЯ В БОЗІ БРАТ АПОЛЛІНАРІЙ ГЕНТОШ, ЧСВВ

Андрій Гентош, син Івана і Віри з дому Гринчук, народився 20 травня 1977 року в Червонограді на Львівщині, святі Тайни Хрещення та Миропомазання йому уділили 7 липня 1977 року в селі Острів Сокальського району, коло Червонограда. 1984 року розпочав навчання в Червоноградській загальноосвітній школі №4, а в 1992–1995 роках навчався в СПТУ №55, після закінчення якого працював столяром-будівельником та паркетником у Червоноградському міському ремонтно-будівельному управлінні.
Господь торкнувся серця юнака, покликавши за Собою, і 20 жовтня 1997 року Андрій подався до Крехівського василіянського монастиря Святого Миколая, щоб розпочати монаше життя. 12 липня 1998 року він прийняв постриг й отримав чернече ім’я Аполлінарій на честь учня апостола Петра і єпископа першого століття християнства святого Аполлінарія. 19 серпня 1999 року брат Аполлінарій склав перші чернечі обіти, відтак його переведено на служіння до Золочівського монастиря Вознесіння Господнього, де він також закінчив вступний курс Василіянського інституту філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського. 24 липня 2005 року у василіянському храмі Серця Христового в Жовкві склав довічні обіти, присвятивши своє життя служінню Христові аж до смерти.
Протягом чверти століття брат Аполлінарій Гентош, ЧСВВ, служив у василіянських монастирях у Золочеві, Дрогобичі, Лаврові, Улашківцях, Брюховичах, Бучачі. За цей час прослухав більшу частину богословських студій, а в служінні проявляв ініціативність і творчий підхід. Служив як протопсальт і захристиянин, господар і вихователь, проводив катехизацію, провадив Марійську, Вівтарну дружини та інші товариства. Дбав про красу храмів, а також монастирських територій, створюючи клумби, газони й садові композиції. Ченці та гості монастирів завжди захоплювалися різдвяними вертепами, святковими інсталяціями, що їх гармонійно та мистецьки витворював брат Аполлінарій.
З часом у брата з’явилися хвороби, що перейшли в хронічний стан. Внаслідок несподіваного загострення вранці 17 лютого 2023 року Ісус Христос покликав Свого слугу брата Аполлінарія Гентоша, ЧСВВ, до дому Небесного Отця. За молитвами і заступництвом Пресвятої Богородиці та святих нехай Всемилостивий Господь прийме його душу до Свого вічного Царства.
Вічная пам’ять!

Джерело