☢️ російське керівництво усвідомлювало можливі ризики ядерної катастрофи, але все одно пішло на це,

☢️ російське керівництво усвідомлювало можливі ризики ядерної катастрофи, але все одно пішло на це, – міністерка енергетики США

Дженніфер Гренхольм у колонці для видання The Hill розповіла про обстріли російськими військами критичної інфраструктури України, що могло призвести до катастрофи.

«Із початку окупації ЗАЕС російські персонал і військові систематично здійснюють психологічний та фізичний тиск на мужніх українських атомників, необґрунтовано затримуючи їх та вдаючись до фізичного насильства», – на початку своєї промови зазначила очільниця американського енергетичного відомства.

Вона також нагадала про систематичні атаки росії на українську критичну інфраструктуру, які мали на меті залишити мирних жителів у темряві та холоді взимку. Та окрім цього, військові удари ще більше поставили під загрозу цілісність українських атомних електростанцій.

«Безпечна робота цих об’єктів залежить від безперервного живлення за межами об’єкта, щоб зберегти охолодження реакторів. Навіть короткочасна відсутність електроенергії може спровокувати жахливу аварію», – сказала Дженніфер Гренхольм. І зауважила, що «російське керівництво цілком усвідомлювало небезпеку, та все одно пішло на це».

На Запорізькій станції перебої з електроенергією змусили персонал покладатися на резервні дизель-генератори, перш ніж остаточно довелося зупинити реактори.

Нагадаємо: від 24 лютого 2022 року таких блекаутів на ЗАЕС було вже шість.

thehill.com/opinion/congress-blog/3900184-russias-ongoing-assault-on-nuclear-safety-and-security-endangers-the-world

☢️ російське керівництво усвідомлювало можливі ризики ядерної катастрофи, але все одно пішло на це,

Джерело