Аналіз рішень судів щодо розгляду справ  про вчинення домашнього насильства  за 2022 року в Калуському районі

Аналіз рішень судів щодо розгляду справ  про вчинення домашнього насильства  за 2022 року в Калуському районі

1 листопада 2022 року набула чинності Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, або Стамбульська конвенція.

Конвенція впроваджує низку правозахисних механізмів. Одним із таких інструментів є збір даних та дослідження, що передбачено статтею 11 Конвенції.

Конвенція зобов’язує держави, які є членами Ради Європи:

a) регулярно збирати відповідні дезагреговані статистичні дані про випадки всіх форм насильства, які підпадають під сферу застосування цієї Конвенції;

b) підтримувати дослідження стосовно всіх форм насильства, які підпадають під сферу застосування цієї Конвенції, для вивчення його основних причин і наслідків, кількості випадків і рівня винесених вироків, а також ефективності заходів, ужитих для виконання цієї Конвенції.

Сторони забезпечують, щоб інформація, зібрана відповідно до цієї статті, була доступною громадськості.

Відповідно управлінням соціального захисту населення районної державної адміністрації зібрано та проведено аналіз прийнятих судами рішень з приводу вчинення домашнього насильства за 2022 рік.

На території Калуського району функціонує 4 суди: Болехівський міський суд, Долинський районний суд, Калуський міськрайонний суд, Рожнятівський районний суд.

За звітний період судами розглянуто 564 справи (з них закрито провадження по 84 справам): 14 справ в порядку кримінального судочинства та 550 справ в порядку адміністративного судочинства.

Розбивка судових рішень по територіальних громадах Калуського району:

52 рішення по Болехівській міській раді,

16 рішень по Брошнів-Осадській селищній раді,

11 рішень по Верхнянській сільській раді,

40 рішень по Вигодській селищній раді,

11 рішень по Витвицькій сільській раді,

21 рішення по Войнилівській селищній раді,

133 рішення по Долинській міській раді,

16 рішень по Дубівській сільській раді,

188 рішень по Калуській міській раді,

11 рішень по Новицькій сільській раді,

16 рішень по Перегінській селищній раді,

29 рішень по Рожнятівській селищній раді,

8 рішень по Спаській сільській раді.

Із загальної кількості судових рішень, що стали предметом моніторингу, 36 осіб притягувалася до відповідальності по декілька разів: 21 особа двічі в порядку адміністративного судочинства, 6 осіб тричі в порядку адміністративного судочинства, 2 особи двічі (один раз в порядку адміністративного судочинства та один раз в порядку кримінального судочинства), 1 особа п’ять разів в порядку адміністративного судочинства та двічі в порядку кримінального судочинства, 1 особа п’ять разів в порядку адміністративного судочинства та один раз в порядку кримінального судочинства, 1 особа п’ять разів в порядку адміністративного судочинства, 2 особи чотири рази в порядку адміністративного судочинства та один раз в порядку кримінального судочинства, 2 особи двічі в порядку адміністративного судочинства та один раз в порядку кримінального судочинства.

Найстаршому кривднику притягненому до відповідальності виповнилося 78 років, наймолодшому – 18 років.

В переважній більшості справ цієї категорії постраждалими були жінки (жінки 484, чоловіки 70).

Аналіз видів покарань призначених судом: усне зауваження – 44, штраф – 398, громадські роботи – 13, адміністративний арешт або позбавлення волі – 14.

Примітка.

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 173/2 Кодекс України про адміністративні правопорушення, караються накладенням штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб.

Справи про злочини, передбачені статтею 126/1 Кримінального кодексу України, караються громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Джерело