Сьогодні – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Нагадуємо важливу інформацію.

Сьогодні - Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Нагадуємо важливу інформацію.

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Нагадуємо важливу інформацію.

🔹Медична допомога пацієнтам з туберкульозом в Україні безоплатна. При підозрі на туберкульоз потрібно звернутись до свого сімейного лікаря для огляду та визначення подальшого маршруту.

🔹В медичних закладах, як мають договір за пакетом “Діагностика та лікування дорослих та дітей із туберкульозом у амбулаторних та стаціонарних умовах” для пацієнтів передбачено консультування, амбулаторна та стаціонарна медична допомога, лабораторні та інструментальні обстеження, складання плану лікування, призначення та корекція при потребі протитуберкульозної терапії. При необхідності пацієнта госпіталізують. Детальніше про перелік безоплатних послуг за цим пакетом можна почитати тут.

🔹Для тих, хто вже не потребує лікування в стаціонарі, передбачено пакет “Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”.
Тобто щойно пацієнти перестають виділяти мікобактерію туберкульозу і мають про це лабораторне підтвердження, вони можуть лікуватися амбулаторно та жити соціально повноцінним життям. Пацієнтам гарантовано безоплатно наступні послуги на рівні первинної медичної допомоги:
➡️ динамічне спостереження за станом здоров’я;
➡️ організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі;
➡️ визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря- фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій;
➡️ організація та забезпечення пацієнтів протитуберкульозними препаратами.

Щоб отримати супровід та лікування на первинному рівні медичної допомоги, пацієнту потрібно мати направлення фтизіатра.

Джерело