Історія про дерев’яну Церкву Введення в Храм Пресвятої Богородиці у селі Черчик

Історія про дерев’яну Церкву Введення в Храм Пресвятої Богородиці у селі Черчик

Історична довідка “Яворівщина”

Отже, продовжую знайомити вас з дерев’яними церквами Яворового краю в нашій постійній рубриці “Спадщина сторінками минулого”. Сьогодні ви дізнаєтесь історію унікальної дерев’яної Церкви Введення в Храм Пресвятої Богородиці у селі Черчик. У селі була деревʼяна церква Введення Пресвятої Богородиці, збудована в 1712 році коштом Адама Держка та Івана Вусика. Це була тризрубна одноверха будівля четвериковий наметовий верх нави якої мав один залом. На жаль відомостей по церкві більше не має, так як у 1758 роках церква згоріла і всі документи теж згоріли. Історик Роман Турко у своєму досліджені пише, що коли у с. Ченилява задумали побудувати муровану церкву, то стару 1781 року продали громаді села Черчик. Стінопис та перенесений з Черниляви старий іконостас XVIII ст. реставрував у 1933-1934 маляр Олександер Харків. Церква Введення Пресвятої Богородиці стоїть на північ від центру села, на терасі схилу, незначно віддалена від забудови. Тризрубна, одноверха. Складається з вівтаря, до якого з півночі прибудована ризниця, ширшої нави і вужчого бабинця з прибудованим до західної стіни невеликим присінком. Невелике піддашшя присутнє тільки при стінах нави. З півдня до неї ведуть бічні двері. Стіни будівлі суцільно оббили пластиком. Маківка з ліхтарем вінчає баню, яка поставлена на світловий восьмерик. Вівтар вкритий двосхилим, а бабинець – трисхилим дахом. На південь від церкви розташована дерев`яна одноярусна дзвіниця, вкрита наметовим дахом. Її стіни оббиті фарбованими дерево-волокнистими плитами. Вночі 17 травня 1955 року перенесена з Чернилява до Черчика церква згоріла від удару блискавки. Про це розповідав довголітній паламар Ярослав. Церква в селі Черчику мала у вивінуванні 20 моргів ріллі і 13 моргів долин. До двора гр. Михайла Карніцького належали 79 моргів долин, 22 морги лугів і городів, 3 морги пасовищ і 6 моргів лісу; селяни мали 539 моргів ріллі, 204 морги лугів і городів, 153 морги пасовщ і 1 морг лісу. Церква Введення Пресвятої Богородиці була дочірною храму в с. Рогізно. У 1962 її закрила радянська влада. І лише у 1989 році Богослужіння тут було відновлене. Згодом мешканці Черчика відбудували храм на подобу старого. Отже можна зробити припущення, що громада не лише відновила зовнішній вигляд старої святині, але й під час відбудови використала від неї фрагменти, які вціліли після пожежі, як це зазвичай робилося. До сьогодні у дерев’яній церкві відбуваються святочні Богослужіння, де громада села приходить аби віддати шану Богу. Збоку біля дерев’яної церкви 30 вересня 2014 року о.Микола Балух та громада села почали будову нової церкви, яка вже на стадії завершення.

Історія про дерев’яну Церкву Введення в Храм Пресвятої Богородиці у селі ЧерчикДжерело: В. Слободян “Церкви України. Перемиська єпархія”. Львів-1998. – 864 с. Р. Кураш, В.Слободян, І.Чорновол “Каталог пам’яток історії та культури Яворівського району Львівської обл.”. Дрогобич-2003.

Історія про дерев’яну Церкву Введення в Храм Пресвятої Богородиці у селі ЧерчикДжерело: http://decerkva.org.ua/

Історія про дерев’яну Церкву Введення в Храм Пресвятої Богородиці у селі ЧерчикДжерело: книга Володимира Дацка «Молитвениці наших предків»

Джерело