Пресвята Діва Марія – покровителька матерів

Пресвята Діва Марія – покровителька матерів

Коли Христос помирав на хресті, Він віддав Пресвяту Матір під опіку апостола Івана. «Ось мати твоя»,- сказав Христос до Івана, і таким чином він те ж саме сказав до нас. Марія є нашою духовною матір’ю; вона найбільш любляча матір, яку коли-небудь бачив світ, адже за своїх дітей вона вважає усе людство.

Слуга Божий Архиєпископ Фултон Шін колись сказав: «Кожна особа носить у своєму серці відбиток того, кого любить». А серед католиків і православних немає такого святого, якого би любили більше за Марію.

Припускаю, що усі матері, з одного боку, знають усе про своїх дітей, а з іншого – не до кінця все знають про них – власне таким був і випадок Марії. Те, що Бог обрав її серед усіх жінок стати матір’ю Спасителя, було таємницею, яку, впродовж усього свого земного життя, вона до кінця не зрозуміла. У Євангелії св. Лука пише, що Марія роздумувала над цією таємницею у своєму серці.

Якщо подивимось на її Сина, то Ісус в кожному аспекті був людиною в усьому як ми, проте, на відміну від нас, Він жодного разу не вчинив гріха. Однак Він також в повноті був Богом, що вперше об’явив на весіллі у Кані Галилейській, де, на прохання матері, вберіг від сорому наречених, перетворивши воду на добре вино.

Можемо собі уявити гордість Марії, коли Ісус розпочав своє публічне служіння, Його навчання показувало світові шлях до спасіння, а Своїми чудами Він показував Боже співчуття і любов до хворого та страждаючого світу. Ми також можемо уявити її емоційну муку, коли вона слідувала за Сином, коли Його принижували, піддавали тортурам та розпинали. Немає більш болісного зображення Марії, ніж «Pietà» – матір з розбитим серцем, яка тримає на руках тіло своєї мертвої дитини. Кожна матір (чи батько), які колись втратили свою дитину, можуть цілком зрозуміти що вона відчувала в цей момент.

Сьогодні у великих санктуаріях Люрду, Фатіми та Гваделупе, у парафіяльних церквах, каплицях та ораторіях, у тихих закутках сердець, мільйони звертаються до Марії про допомогу. Як казав блаженний Папа Пій IX у 1851 р., Марія є «найкращою із матерів, найнадійнішою довіреною особою… та найкращим приводом для нашої надії».

Окрім того, що Марія є покровителькою матерів, Вона також є покровителькою жінок в пологах, медсестер, релігійних покликань і численних міст, містечок та сіл по усьому світі.

За матеріалами Simply Catholic

Джерело