«Контрнаступальна» панічна атака в Росії: дайджест пропаганди за 12-14 травня 2023 року

НАСПРАВДІ, про те, що чим гірші справи на фронті, тим яскравіші передовиці російських видань – відомо давно. Проте з власними «передовицями» про контрнаступ ЗСУ «воєнкори» явно передали куті меду. Що визнали й в Москві. Вже за декілька годин «воєнкорам» було наказано припинити український контрнаступ. Що вони слухняно зробили у стилі «хлопці з місць відписалися – активного просування противника немає».

Але було запізно. В Держдумі подібну поведінку назвали «розповсюдженням панічних настроїв»:

–   генерал-депутат Соболєв: «публікації воєнкорів про ситуацію на фронті мають проходити військову цензуру»;

–   депутат-політтехнолог Матвейчев запропонував запровадити відповідальність для воєнкорів, які «розповсюджують панічні повідомлення про перебіг бойових дій у зоні СВО»;

–   канал «Образ майбутнього»: «система воєнкорів загалом потворна; не треба гнатися за хайпом на крові наших пацанів; нариси воєнкорів у зв’язці з Пригожиним та українським ЦІПСО несуть у собі ознаки державної зради»;

–   пропагандист Роджерс висловився за те, щоб взагалі «воєнкорам» закрили їхні Telegram-канали»;

–   політтехнолог Данілін закликав «ухвалити рішення щодо кожного з цих ЛОМів, у тому числі і процесуального характеру, підвівши під статтю «зрада Батьківщині».

Те, що в Росії «воєнкори» давно ходять під статтею про фейки, відомо ще з вересня минулого року. Тоді, на 195-й день великої війни фраза «український наступ» також стала найпопулярнішою у пропаганді. 6 вересня вона звучала в контексті міста Балаклія в Харківській області. Тоді також їхні повідомлення були панічними. Але підстави були. Як бачимо, зараз з панічною атакою «воєнкорів» теж все гаразд. Страх – перша ознака поразки. 

Навіщо Пригожину тролінг найвищого рівня

На інформаційній панічний передовій, звісно, перебував ватажок ПВК «Вагнер» Пригожин. Його в розповсюдженні не просто відповідних настроїв, а й у «дискредитації ЗС РФ» на диво ще не звинувачують. Хоча приводи для цього він підкидає щодня. Без підтримки якоїсь із зацікавлених сторін подібні спічі Пригожина у сучасній Росії не лише неможливі, а просто небезпечні.

Він звинуватив російські регулярні війська у втечі з позицій біля Бахмуту. Це стало реакцією на заяву Конашенкова про «перегрупування» на Малоільїнівському напрямку. 

НАСПРАВДІ, все значно гірше. Конашенков – лише папуга, яка повторює текст, який перед тим почула. Пригожин, звичайно, це розуміє. І тому б’є прямим наведенням особисто по Шойгу, закликаючи його прибути в Бахмут і «використовуючи свій багатий бойовий досвід особисто оцінити ситуацію».  

Жодного бойового досвіду у Шойгу немає, крім проведення парадів і танкових біатлонів. І всі про це знають. Тому відвертий тролінг найвищого рівня, який дозволяє собі Пригожин, свідчить про те, що в Росії вже почалася боротьба за владу в Кремлі. Всі хочуть спіймати власну рибу в мутній воді програної путінської війни в Україні. 

У цій боротьбі за Кремль будуть ситуативні союзники і противники. Так, Гіркін засудив Пригожина за його вислови. Так, «Вагнер» вже тролить «Ахмат» (який, за словами Кадирова, готовий замінити пригожинців). Між колись «дорогими братами», які ще у вересні минулого року обнімалися на камеру і розкривали «секрет Полішинеля», вже йде колотнеча.

Афілійований з «Вагнер» канал GREY ZONE відкрито називає експрезидента РФ «етиловим Дімоном».

Головним в павучій (поки що медійній) гризні в путінській банці є все ті самі панічні настрої. Вони зараз вирують серед: «воєнкорів», «воєнних експертів», Пригожина, пересічних чмобиків, спікерів на різноманітних телевізійних ток-шоу. Це вже призвело до кардинальної зміни головної теми: з «як захопити Україну» на «як вберегти Росію». І цілком вірогідно (щодо останньої) все частіше і гучніше буде надалі додаватися уточнення: «не від Заходу, а від Путіна».

Провал по всьому бахмутському фронті

13 травня стався «Су-дний день» російської авіації, який можна схарактеризувати безсмертною фразою Карела Чапека: «Ворог підступно напав на наші літаки, які мирно бомбили його міста».

У Брянській області протягом декількох годин було збито два гелікоптери Мі-8 та два літаки Су-35 і Су-34. Загалом загинули 9 пілотів. Усі вони летіли бомбити Чернігівську область.

МО РФ жодним чином не прокоментувало це, натомість бадьоро повідомило про «чергові втрати у ЗСУ». 

Усе це було б звичайним явищем, якби не дивна подія, яка трапилася 14 травня, коли у Конашенкова офіційно заявили про загибель двох високопоставлених командирів на Донбасі.

НАСПРАВДІ, мета необхідності повідомлення про їхню загибель всього одна. МО РФ таким чином сигналізує про повну втрату управління на Бахмутському напрямку.  

Про це пишуть й самі «воєнкори». Один з них, Юрій Подоляка, пояснює сигнал від МО РФ так: «багато в чому це проливає світло на ситуацію на флангах ПВК «Вагнер» і наводить на дуже погані думки. Очевидно, що загибель командира 4-ї бригади та замполіта корпусу стала наслідком залишення своїх позицій бійцями цієї бригади напередодні. Можу припустити, що з Генштабу прийшла команда навести лад і відновити ситуацію будь-якими способами. І що сумно, так це те, що жодного іншого способу, крім виїзду на лінію бойового зіткнення комбрига та замком корпусу, не знайшлося… Якщо головна мотивація у цьому питанні «гроші» (а ті, хто займався пошуком мотивації для майбутніх контрактників, очевидно, самі по-іншому і не мислять), то результат буде таким, як ми бачимо. І тут не допоможуть навіть загибель комбрига чи навіть заступника командира армійського корпусу».

Пропаганда тривалий час намагалася деморалізувати українців різноманітними меседжами на кшталт «Бахмут ‒ це пекло, з якого треба тікати». Проте, українська фортеця деморалізувала окупантів так, що вони безладно тікають вже й зі заздалегідь укріплених медійних позицій. Провал по всьому бахмутському фронті. Не тільки бойовий, а й медійний. 

Чому Рогов спростовує хімічний фейк Коца

І наостанок про хімічні боєприпаси, які нібито, застосовують українські війська на Оріхівському напрямку у Запорізькій області. Цю брехню поширював «воєнкор» Коц.

НАСПРАВДІ, подібні фейки є одними з улюблених у пропаганди. Вони регулярно вкидалися, щоб довести «нелюдяність київського режиму».

На тому ж запорізькому напрямку їх дуже полюбляв розповсюджувати місцевий колаборант Рогов. Наприклад, він робив це 21 квітня. Проте цього разу він же спростував хімічну брехню Коца.

Чому ж Рогов, який ще пару тижнів тому із задоволенням вчепився б в хімічний фейк Коца, тепер його спростовує? Тому, що в усьому винен той самий «воєнкорівський» Telegramний «контрнаступ ЗСУ».

Тепер наказано гасити будь-яку паніку. В тому числі з приводу вигаданих українських хімічних атак. Адже в такому разі накивати п’ятами окупанти почнуть ще швидше. І на всіх напрямках, а не тільки Бахмутському чи Оріхівському.

Цікаві історії зараз можна спостерігати в пропаганді. Пригожин спростовує Конашенкова. Рогов – Коца. Саме так і виглядає панічна атака, яка охопила всіх у Росії. А це ще справжній контрнаступ і не починався. Що ж тоді буде із залишками їхньої свідомості?

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Джерело