Київрада звернулася до Верховної Ради із закликом залишити можливість реалізації орендарями комунального майна раніше отриманого права на приватизацію приміщень шляхом викупу

Київська міська рада звернулась до Верховної Ради із пропозицією доповнити законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо узгодження законодавства у сфері оренди та приватизації державного та комунального майна». Таке звернення підтримали 72 депутати Київради.

За словами депутата Київської міської ради, голови постійної комісії з питань власності Михайла Присяжнюка, на вебсайті парламенту опубліковано законопроєкт, автори якого стверджують, що документ було розроблено з метою удосконалення окремих етапів передачі державного та комунального майна в оренду та приватизації такого майна, що дозволить зробити процес більш зручним та ефективним.

«Ухваленню цього рішення мають передувати ретельні розрахунки з оцінкою усіх «за» і «проти», оскільки в країні триває війна і малий та середній бізнес потребує гарантій стабільності від держави та громад, аби продовжувати працювати і створювати робочі місця. Варто зазначити, що напрями діяльності малого та середнього бізнесу з початком російської агресії значно змінились, першочергово зберігають або відновлюють виробництво лише ті галузі, які забезпечують базові потреби населення – виробляють їжу, одяг чи взуття. А сфери послуг страждають через зменшення населення у містах, що викликає скорочення попиту на окремі види послуг. Поки триває війна, повернення на довоєнний рівень є малоймовірним як і оцінка обсягів завданої шкоди. Отже, позбавити під час воєнного стану права орендарів комунального майна, які отримали згоду на здійснення невід’ємних поліпшень та розпочали процедуру підготовки до приватизації, щоб скористатись правом викупу такого майна, є передчасним та потребує додаткового обговорення», – розповів Михайло Присяжнюк.

Депутат наголосив, що категорія підприємців, які здійснюють свою діяльність у приміщеннях комунального майна – це представники малого та середнього рівня і дохід від такого бізнесу не є надприбутковим, однак підприємці намагаються зберегти наявні та створювати нові робочі місця, підтримувати економіку країни під час російської агресії.

«Критично важливо для України в умовах воєнного стану зберегти синергію бізнесу і влади. Тому Київрада звернулась до Верховної ради України з пропозицією підтримати малий та середній бізнес, який здійснює свою підприємницьку діяльність у нежитлових приміщеннях комунального майна, а саме доповнити законопроєкт нормами або передбачити перехідні положення, які б стосувалися об’єктів комунальної власності та були чинними на період дії воєнного стану», – додав Михайло Присяжнюк.

Джерело