Отець Федеріко Ломбарді: Бенедикт XVI писав про Бога крізь свій духовний досвід

Отець Федеріко Ломбарді: Бенедикт XVI писав про Бога крізь свій духовний досвід

У інтерв’ю ватиканським медіа Президент фундації Йозефа Рацінґера – Бенедикта XVI розповів про пріоритетні напрямки понтифікату Папи Бенедикта XVI та його спосіб розуміння Бога, який вилився у книгах та баченні Церкви.

Протягом 18-22 травня у Італії відбувається Туринський міжнародний книжковий ярмарок. У одному із заходів, представляючи Ватиканське книжкове видавництво, взяв участь колишній директор прес-служби Ватикану о. Федеріко Ломбарді, SJ, Президент фундації «Йозефа Рацінґера – Бенедикта XVI». Він, зокрема, виступив 19 травня з промовою на тему «Бог є завжди світлом і таємницею: спадщина Бенедикта XVI». На полях ярмарку в інтерв’ю для Vatican News він розповів про взаємозв’язок між духовним досвідом та творами Папи Бенедикта XVI.

Розум, який охоплює великі проблеми життя та світу

Відповідаючи на запитання про особливість спадщини Бенедикта XVI, о. Федеріко Ломбарді пригадав пріоритети його понтифікату, серед яких – зусилля наблизити Церкву та людей нашого часу до Бога, щоб свідчити Ісуса Христа як спосіб об’явлення Бога як Отця. Крім того, йдеться про велику прихильність до діалогу з культурою сучасного світу, з великою довірою також до розуму як способу цього діалогу. «Розум, який, однак, він визначив як відкритий, отже, не закритий у вузьких горизонтах суто математичної та позитивістської думки, але розум, який також вміє охоплювати великі проблеми життя та світу і відкритий для теології, філософії та діалогу між різними дисциплінами. Ось тут ми спостерігаємо велику відкритість, яка є також «культурною» відкритістю Папи Венедикта для служіння вірі та правильному розумінню християнської віри в сучасному світі», – наголосив Президент фонду Йозефа Рацінґера.

Іншим істотним виміром понтифікату Папи Бенедикта XVI є те, що він є учительським, тобто позначений навчанням й діалогом. «Безперечно, це був понтифікат також із великою душпастирською інтенсивністю, любов’ю до Церкви та свідченням життєздатності Церкви. Він із задоволенням повторював мені: Церква жива і в Церкві ми йдемо вперед разом, у супроводі святих, ступаємо крізь історію, свідчимо Євангеліє. Він також із великою радістю брав участь у Світових днях молоді, вважаючи їх досвідом великої в наш час життєвості Церкви», – пригадав о. Федеріко Ломбарді.

Образ Бога, Який вартий повної довіри

Інше питання було про тему виступу на книжковому ярмарку, яка стосувалась Бога як світла і таємниці. Відповідаючи, Президент фонду Йозефа Рацінґера зазначив, що Папа Венедикт говорить нам про Бога в дуже глибокий спосіб крізь свій духовний досвід. «Він говорить нам про Бога як істину та про Ісуса Христа як істину про Бога і людину, але має велике усвідомлення глибини таємниці Бога, яка є далеко за межами здатності нашої мови та розуміння», – сказав о. Ломбарді. Таким чином, опис Бога дає нам гарне свідчення про духовне життя автора. «Бенедикт XVI говорить нам про велич таємниці Христа, він наближається до особи Ісуса, яка, безумовно, завжди є центральною в його житті, але зберігаючи усвідомлення того, що слова Ісуса постійно поглиблюються, розкриваються і залишаються таємничим багатством, до якого ми рухаємося», – зауважив Президент фонду Йозефа Рацінґера.

Продовжуючи говорити про духовний досвід єдності Папи Бенедикта XVI з Богом, він вказав на його підхід до зустрічі з Христом в часі свого відходу до вічності, вираженим у врученні себе Ісусу. «Він довіряє себе Господу Ісусу з переконанням, що Він є не тільки його суддею, але також його адвокатом і другом», – підсумував о. Федеріко Ломбарді.

Джерело: vaticannews.va

Джерело