23 травня в Україні відзначається День Героїв Ідея цього свята виникла у міжвоєнні роки в середовищі українських…

23 травня в Україні відзначається День Героїв

Ідея цього свята виникла у міжвоєнні роки в середовищі українських...

23 травня в Україні відзначається День Героїв

Ідея цього свята виникла у міжвоєнні роки в середовищі українських націоналістів з метою вшанування пам’яті борців, які відстоювали незалежність та вільний вибір України. Дата 23 травня була вибрана з огляду на те, що 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра. У травні загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський.

Свято Героїв під час Другої світової війни та після її завершення активно відзначали учасники визвольного руху та українці в діаспорі. Вперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові.

Після 1991-го року традиція відзначення Дня Героїв стала відроджуватися, передусім у Західній Україні. Особливої актуальності воно набуває в наш час, коли з 2014 року Україна захищає своє право на існування як незалежна демократична держава у війні з рашистською російською федерацією.

Серед Героїв минулого та сьогодення варто згадати і наших земляків. Так, ще в 2014 році ціною власного життя рятували країну від російського загарбання Герої України (посмертно) Олег Міхнюк та Євген Лоскот.

У 2014-2021 роках, на першому етапі відбиття російської агресії, 189 уродженців Чернігівщини віддали своє життя за Україну, всіх нас.

З початком повномасштабного відкритого вторгнення російської федерації на територію України Герої щодня, щохвилини наближають перемогу над ворогом важкою ціною власного життя і здоров’я! Слава і вічна пам’ять!

Так, низький уклін всім захисникам України. Серед них згадаємо оборонців Чернігова Героїв України (посмертно) Максима Білоконя та Олексія Сенюка, які своїм прикладом у перші найважчі дні показали, що російських окупантів можна і треба бити та громити!

На весь світ став відомий подвиг незламності перед обличчям смерті Героя України (посмертно) Олександра Мацієвського.

Слава Україні!

Героям слава!

Пам’ятаємо! Перемагаємо!

Джерело