Яку допомогу люди з інвалідністю та їхні родини можуть отримати у Стрийському Карітасі?

За підтримки міжнародної організації Cordaid та Карітас України у Стрийському Карітасі діє проєкт «Підтримка дітей та людей з інвалідністю під час кризового реагування в 8 локаціях України». Проєкт має на меті надати комплексну підтримку людям з інвалідністю та членам їхніх родин.

«У межах цього проєкту в нас працює Центр дозвілля та соціальної адаптації для молоді з ментальними порушеннями. Його функціонування дуже важливе, адже наші друзі потребують простору для їхньої соціалізації. Простору, де вони зможуть вести звичайний спосіб життя, реалізовуватись, почуватися любленими, відкривати свої здібності та таланти. Зараз наш Центр відвідує 22 осіб», – розповідає керівниця проєкту Оксана Ільків.

Для учасників Центру проводять різноманітні майстер-класи (виготовлення вітальних листівок, свічок, вервичок, виробів з бісеру, пошиття еко-сумок тощо), навчають навиків самообслуговування та комунікації, що сприяє їхній більшій незалежності від інших в щоденному житті. Учасники Центру відвідують театр, ходять у кав’ярні та їздять на екскурсії. Працівники центру кажуть, що таким чином вони допомагають не лише молоді почуватися частиною громади, але і суспільству толерантно та вирозуміло ставитись до людей з інвалідністю.

Люди з ментальними та комплексними порушеннями можуть отримати  безкоштовну соціальну, психологічну, гуманітарну допомогу, консультації реабілітолога, логопеда та кейс-менеджера у Стрийському Карітасі в межах реалізації цього проєкту. «Для сімей людей з інвалідністю це справді можуть бути великими матеріальними витратами, тож ми щасливі підтримати їх в часі війни та надати можливість безкоштовно отримати послуги фахівців», – каже керівниця проєкту.

Люди з інвалідністю, які потребують допомоги в зборі документів для отримання пільг або ж мають потребу в юридичній чи гуманітарній допомозі, можуть отримати безкоштовну консультацію кейс-менеджера. Фахівець детально вивчає ситуацію та знаходить способи надання допомоги. Внутрішньо переміщені особи з інвалідністю можуть отримати допомогу кейс-менеджера у пошуку тимчасового житла, тимчасовою реєстрацією чи відновленням документів.

Важливим для людей з інвалідністю є також психологічний супровід та підтримка. Психолог Карітасу працює із людьми, що відчувають самотність, пережили втрату, мають труднощі у батьківсько-дитячих стосунках або комунікації в цілому. Звернутись до психолога можуть також люди, що потребують допомогу у ментальному розвитку дітей та підлітків із ментальними і комплексними порушеннями.

Логопед Карітасу проводить корекційно-розвиткові індивідуальні заняття для дітей з інвалідністю, у яких є розлади мовлення та які потребують допомоги у розвитку темпу, ритму, тембру, силі голосу та координації рухів. Також люди з інвалідністю можуть отримати послуги реабілітолога, який проводить, зокрема, ЛФК для укріплення м’язів, комплекс силових вправ на дошці-профілакторі Євмінова, лікувально-профілактичні техніки класичного масажу та методики арт-терапії для розслаблення м’язів.

Отримати детальнішу інформацію можна за номером телефону: 0935452847 або на Facebook-сторінці фонду.

Яку допомогу люди з інвалідністю та їхні родини можуть отримати у Стрийському Карітасі? Яку допомогу люди з інвалідністю та їхні родини можуть отримати у Стрийському Карітасі? Яку допомогу люди з інвалідністю та їхні родини можуть отримати у Стрийському Карітасі?
Яку допомогу люди з інвалідністю та їхні родини можуть отримати у Стрийському Карітасі? Яку допомогу люди з інвалідністю та їхні родини можуть отримати у Стрийському Карітасі? Яку допомогу люди з інвалідністю та їхні родини можуть отримати у Стрийському Карітасі?
Яку допомогу люди з інвалідністю та їхні родини можуть отримати у Стрийському Карітасі?

Повідомила Ярина Максимович

 

Джерело