Міжнародний інститут релігійної свободи запускає базу даних про випадки насильства

Міжнародний інститут релігійної свободи запускає базу даних про випадки насильства

Ця ініціатива спрямована на збір, запис і аналіз інцидентів, пов’язаних із порушеннями свободи віросповідання по всьому світу

Міжнародний інститут релігійної свободи (IIRF) нещодавно запустив Базу даних насильницьких інцидентів (Violent Incidents Database – VID) – ініціативу, спрямовану на збір, запис і аналіз інцидентів, пов’язаних із порушеннями свободи віросповідання по всьому світу. Про це повідомляє sobor.com.ua з посиланням на The European Times.

Метою VID є фіксація порушень релігійної свободи на п’яти континентах, приділяючи особливу увагу відстеженню фізичного насильства, але ініціатива не може претендувати на вичерпне охоплення.

Дані, включені до VID, базуються на звітах, опублікованих у цифрових ЗМІ, доступних в Інтернеті. Багато інцидентів ніколи не оприлюднюються або не отримують достатньої уваги з боку влади або засобів масової інформації. База даних постійно оновлюється у міру того, як дослідники виявляють порушення свободи віросповідання, але це складне завдання.

VID розрізняє два різні типи порушень свободи віросповідання: фізичне насильство та нефізичне насильство. Фізичне насильство включає вбивства, тортури, викрадення чи аналогічні напади, пов’язані з релігійною приналежністю. Нефізичне насильство може виявлятися у дискримінаційному законодавстві, соціальному тиску, культурній маргіналізації, державній дискримінації, перешкодах для навернення, перешкодах для участі у суспільних справах, обмеженнях релігійного життя або у будь-якій символічній чи структурній формі обмеження прав. Обидві категорії важливі.

Насамперед використовуючи загальнодоступні цифрові медіа в Інтернеті як основне джерело, VID доповнює цю інформацію польовими інтерв’ю, кабінетними дослідженнями та звітами партнерських організацій. Крім того, будь-яка людина може надсилати звіт про інциденти через онлайн-форму.

«Залучення політиків або ЗМІ до захисту релігійної свободи чи переконань має ґрунтуватися на найкращих наявних даних, а ця сфера забезпечується виключно добре спланованими дослідженнями. Я пишаюся зусиллями нинішнього керівництва IIRF, яке значно розширило свої скромні починання 15 років тому. База даних насильницьких інцидентів, розроблена під їхнім керівництвом, робить порушення свободи віросповідання доступними для всіх, незалежно від особи жертв чи правопорушників і місця цих інцидентів», – заявив д-р Томас Ширмахер, генеральний секретар (CEO) Всесвітньої євангельської організації.

«Ми живемо у світі, де жорстокі переслідування християн та інших релігійних груп лютують і посилюються», – сказав доктор Рональд Бойд-МакМіллан, керівник відділу глобальної стратегії та досліджень Global Christian Relief. – Ця база даних не тільки допомагає нам відстежувати насильство, але й допомагає краще зрозуміти, чого насправді потребують переслідувані християни від своїх братів і сестер по всьому світі».

Спочатку VID був зосереджений на зборі насильницьких випадків та інцидентів у Латинській Америці, починаючи з 2002 року. Він діяв за підтримки Обсерваторії релігійної свободи в Латинській Америці (OLIRE). OLIRE продовжує співпрацювати з IIRF для надання даних Латинської Америки. Дані по Нігерії надає Обсерваторія релігійної свободи в Африці (ORFA). Завдяки підтримці та фінансуванню Global Christian Relief, IIRF розширив висвітлення інцидентів на решту світу, охоплюючи всі п’ять континентів і збираючи дані про інциденти з 2021 по 2023 рік.

База даних насильницьких інцидентів буде розглянута під час Міжнародного саміту з релігійної свободи у Вашингтоні, округ Колумбія, 30-31 січня.

Джерело: sobor.com.ua

Джерело