В Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську Утреню

В Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську Утреню

Страсна П‘ятниця для християн — найсумніший день у році, адже цього дня наш Божественний Спаситель віддав своє життя за нас. Готуючись до Великої Суботи, бачимо Його понівечене Тіло, яке мирно спочиває у Плащаниці, що цього дня стоїть посеред храму. Це час тиші та молитви, коли чуваємо над Тілом нашого Божественного Спасителя. Після страстей, розп‘яття та смерті, Йосиф з Ариматеї, Никодим та найближчі до Ісуса люди з великою шаною та сумом внесли понівечене Тіло Спасителя до гробу, з якого Він незабаром воскресне.

Цей день сповнений особливих й трепетних богослужінь, серед яких і Єрусалимська Утреня. Сьогодні ввечері цією молитвою в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового завершилися богослужіння Страсної П‘ятниці.

Очолив моління Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у співслужінні Владики Миколи Семенишина, Єпископа-помічника Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, священнослужителів Архікатедрального собору та отців ректорату Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата.

У цей день у святині чисельно зібралися вірні та парафії, молодь, а брати-семінаристи супроводжували моління своїм співом.

Окрім того, до Плащаниці не зупиняється потік людей, а молитва спонукає до правдивого розуміння Христової жертви.

Єрусалимська Утреня — це унікальне богослужіння, котре Церкви візантійського обряду звершують у Велику П’ятницю ввечері або у Велику Суботу вранці. За своєю структурою й змістом Утреня є молитовним чуванням біля гробу Спасителя, оплакуванням і звеличуванням Його смерті, котра дарувала всім життя. Тексти Утрені наповнені глибоким богословським осмисленням жертви Сина Божого у світлі Його перемоги над смертю й тлінням у славному Воскресінні.

Більше світлин ТУТ: Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело