Фейк: Тероборонівця зі 113 бригади звинувачують у зґвалтуванні неповнолітньої падчерки

Харківська обласна прокуратура не згадувала про те, що засуджений є учасником тероборони або Збройних сил України. Більш того, для ілюстрації новини пропагандисти використали фото зовсім іншого чоловіка, якого звинувачують у колабораціонізмі.

Проросійські джерела повідомляють, що начебто військовослужбовця 113 батальйону тероборони засудили до 15 років позбавлення волі у колонії суворого режиму за зґвалтування неповнолітньої падчерки. Пропагандисти пишуть, що чоловік проживав з матір’ю потерпілої з 2016 року, а у 2022 нібито долучився до новоствореної бригади ТрО (слід відзначити, що насправді бригада була сформована ще у 2018 році, що уже ставить під сумнів надійність новини). Під час відпусток у 2022 і 2023 роках чоловік нібито зґвалтував падчерку, якій на той момент було 13 років. У публікаціях з цією новиною посилаються на Харківську обласну прокуратуру. Пропагандисти також відзначають, що згідно з новим законом, в’язні можуть мобілізуватися до лав ЗСУ, та натякають на те, що ґвалтівник може з легкістю повернутися до ТрО та знову скоювати злочини по відношенню до дитини. Однак ці припущення безпідставні — засуджені за злочини проти статевої свободи і недоторканості не мають права бути мобілізованими. 

Скриншот — Telegram

Більш того, у повідомленні Харківської обласної прокуратури узагалі не згадується про те, що чоловік належав до лав ТрО або будь-якої іншої структури Збройних сил України. Повідомляється лише те, що злочинні дії обвинувачений вчиняв у ті моменти, коли матері дівчинки не було вдома. Ймовірно, інформацію про участь чоловіка в ТрО пропагандисти просто вигадали, щоб спаплюжити образ українських військових. Більш того, для ілюстрації фейкової новини вони використали фото чоловіка, який зовсім не пов’язаний з цією справою. На знімку — мешканець Ізюма, який під час окупації міста влаштувався посаду «чергового поліцейського ізолятора тимчасового тримання» у так званому «пості внутрішньої охорони відділення поліції №2». Там утримувалися переважно проукраїнські громадяни. За звинуваченням у колабораційний діяльності чоловіка відправили під варту, де він очікуватиме вироку — йому загрожує до 15 років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на аналогічний термін із конфіскацією майна.

Спростування іншого фейка, націленого на дискредитацію українських воїнів, читайте у матеріалі Фейк: Українські військові масово дивилися московський «парад Перемоги», використовуючи Starlink – Wired.

Джерело