Папа: дбати про довкілля та підтримувати вбогих і молодь – найвдаліша інвестиція

Папа: дбати про довкілля та підтримувати вбогих і молодь – найвдаліша інвестиція

Зустрічаючись із керівниками великих підприємств і банків, що стараються втілювати постулати енцикліки «Laudato si’», Папа Франциск нагадав їм про відповідальність, яка виходить далеко за межі очолюваних ними структур.

 

Дбання про довкілля і землю, підтримка вбогих і захист молоді – найбільш плідна інвестиція, також і з економічної точки зору. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у суботу, 15 червня 2024 р., групу керівників великих підприємств і банків, які в своїй діяльності стараються керуватися принципами енцикліки «Laudato si’» та об’єднані в мережу «Sustainable Markets Initiative».

Рішення з далекосяжними наслідками

Святіший Отець у своєму слові звернув увагу на значну відповідальність великих підприємств, рішення яких мають вплив не лише на економічне життя, але й на соціальне, політичне і навіть на динаміку міжнародних стосунків. «Ви ухвалюєте рішення, які впливають на тисячі й тисячі працівників та інвесторів, і дедалі частіше в глобальному масштабі. Економічна влада переплітається з політичною. Великі компанії, окрім рішень щодо споживання, заощаджень та виробництва, також визначають долі урядів, національну та міжнародну державну політику, а також сталість розвитку», – сказав він, наголошуючи на необхідності добре прораховувати безпосередні й непрямі наслідки прийнятих рішень.

Першочергові інновації – екологічні

У цьому контексті Папа вказав на три виклики, якими за його словами є піклування про довкілля, дбання про вбогих і піклування про молодь. Щодо першого, він заначив, що з огляду на велику екологічну кризу сьогодні «вже недостатньо дотримуватися законів держав, які діють надто повільно: необхідно впроваджувати інновації, передбачаючи майбутнє, приймаючи сміливі та далекоглядні рішення, які можна наслідувати».

Філантропія – це недостатньо

Закликаючи не забувати про вбогих, Святіший Отець звернув увагу на те, що сьогодні ключовим словом стала «циркулярна економіка», яка заохочує до переробки і повторного використання відходів. Однак, у той час як ми вчимося переробляти матеріали, почерпнуті з вторинної сировини, ми, за словами Папи, ще не навчилися «повертати» людей, що були відкинені мов непотріб. «Остерігайтеся певної “меритократії”, яка використовується для легітимізації виключення бідних, яких вважають недостойними, аж до сприйняття самої бідності як провини. І не вдовольняйтеся крихтою філантропії, цього замало: завдання полягає в тому, щоб залучити бідних до роботи підприємств, щоб вони стали ресурсом для спільної вигоди», – сказав він, зазначивши, що мріє про світ, у якому відкинені мов непотріб можуть стати головними дійовими особами змін.

Завдаток майбутнього

Врешті, говорячи про молодь, Папа Франциск зазначив, що часто йдеться про «бідних нашого часу», бо вони «бідні на ресурси, можливості й майбутнє». У цьому контексті Святіший Отець підкреслив, що неможливо навчитися жодної праці без «підприємницької гостинності», що означає приймати молодь також і без досвіду, адже «кожної праці вчимося працюючи». «Заохочую вас бути великодушними, приймати молодих людей у ваші підприємства, даючи їм завдаток майбутнього, щоб запобігти втраті надії цілим поколінням», – сказав він.

Джерело: Vatican News

Джерело