У Луцьку розповіли, як протидіяти фейкам та впливам інформаційно-психологічних операцій

  • Автор допису:

У Луцьку експерти розповіли, як протидіяти фейкам та впливам інформаційно-психологічних операцій. 

Форум «ІПСО/фейкові новини VS критичне мислення/здоровий глузд», який організували громадські організації «Елеос-Волинь», «Волинське братство святого Володимира Великого», відбувся у суботу, 15 червня, у приміщенні торгово – промислової палати. Захід відвідала кореспондентка Район.Луцьк.

На форумі виступали експерти у сфері політології, психології, історії, релігієзнавства та фактчекінгу.

У Луцьку розповіли, як протидіяти фейкам та впливам інформаційно-психологічних операційНа форумі у Луцьку

Так, політолог, заступник декана факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки Тарас Літковець розповів історію розвитку пропаганди з початку минулого століття та до сьогодення. У своїй доповіді на історичних прикладах він показав, як інформаційно- психологічні операції можуть впливати на свідомість суспільства та окремих його категорій.

У Луцьку розповіли, як протидіяти фейкам та впливам інформаційно-психологічних операційУчасники Форуму

Фактчекерка проєкту «Брехунець» Національної мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua  Вікторія Телечук  у презентації «Як виростити у собі фактчекера та навчитись трощити фейки» зупинилася на тому, що таке фейки, як їх можна виявляти самостійно, у яких випадках варто перевірити інформацію та рекомендувала список прозорих та відповідальних медіа, яким можна довіряти.  Вікторія детально розповіла для чого створюють фейки та, як вони спотворюють дійсність. До того ж вона детально розповіла про  проєкт «Брехунець», який створили три роки тому  для спростування фейків і маніпуляцій.   

У Луцьку розповіли, як протидіяти фейкам та впливам інформаційно-психологічних операційВікторія Телечук розповіла про фактчекінг

Руслан Халіков – кандидат філософських наук, а нині військовослужбовець 12 бригади спеціального призначення «Азов» розповів про те, як релігії використовують у маніпуляціях та пропаганді. Олег Санжаревський, кандидат історичних наук у своїй доповіді акцентував увагу на те, як трансформувалася російська внутрішньодержавна пропаганда після початку повномасштабного вторгнення.   

Крім того, на форумі виступили психологиня, голова ГО «Елеос-Волинь» капеланка –волонтерка Наталія Райниш та підприємниця, SMM-спеціалістка Сніжана Ліщук.