Фейк: Російський генерал Сергій Тучков – засновник українського міста Ізмаїл

  • Автор допису:

Генерал Сергій Тучков був не засновником, а першим градоначальником Ізмаїла після захоплення фортеці й міста Російською імперією (з 1812 р.). Насправді місто Ізмаїл було засноване у 1589 році. Збереглася дарча грамота султана Османської імперії Мурада III від 14 листопада 1589 про надання у власність головному управителю придворних покоїв Мехмеду Хабіші-азі значної кількості земель в пониззі Дунаю. Також у документі міститься доручення впорядкувати переправу «у місцевості «Ісмаїл Гедічі» й заснувати поблизу місто та пристань.

Російські ЗМІ та Telegram-канали повідомляють, що в українському місті Ізмаїл (Одеська область) місцева влада демонтувала пам’ятник «засновнику міста російському генералу Сергію Тучкову». У деяких публікаціях також наводяться «історичні відомості», де стверджується, що «нинішній Ізмаїл виріс із поселення, що виникло через кілька років неподалік знаменитої фортеці, яку російська армія взяла в 1809 році» і «спочатку населений пункт носив назву Тучков на честь його засновника».

Скриншот – tass.ru

Насправді місто було засноване ще 1589 року. Цей факт встановили завідувач кафедри історії України Південноукраїнського національного педагогічного університету професор Андрій Красножон та директор голландського Центру досліджень арабського і турецького світів (SOTA) професор Мехмет Тютюнджі, автори спільної фундаментальної монографії «Ізмаїл та його фортифікація (за джерелами XVI-XIX ст.)». Дослідники передали в мерію Ізмаїла та місцевий музей точну копію указу султана Османської Порти Мурада III від 14 листопада 1589 року щодо заснування Ізмаїла. Оригінал дарчої грамоти зберігається у фондах Музею ісламського мистецтва Берліна і в ньому йдеться про надання у власність головному управителю придворних покоїв Мехмед Хабіші-Азі значних земель в нижній течії Дунаю. Також у документі міститься доручення впорядкувати переправу «у місцевості «Ісмаїл Гедічі»» та заснувати поблизу місто й пристань.

Скриншот – islam.in.ua

Натомість генерал Сергій Тучков був не засновником, а першим градоначальником Ізмаїла після захоплення фортеці й міста Російською імперією. «Коли російські завойовники спробували стери з пам’яті поколінь колишню назву міста, указом, виданим у Петербурзі, воно було офіційно перейменоване на «місто Тучков», щоб вшанувати у такий спосіб заслуги генерала Тучкова, призначеного 1812 градоначальником. Але марно: прижився лише первісний топонім «Ісмаїл», заявляє історик Андрій Красножон.

Андрій Красножон розповідає, що після своєї появи Ізмаїл став заможним містом. Про це свідчать, зокрема, високі темпи приросту населення нового міста: лише за два з половиною роки після заснування його кількість досягла п’яти з половиною тисяч осіб. «Судячи з реєстрів, складених у липні 1591 року, можна також сказати, що від самого заснування це було мультикультурне місто. У більшості кварталів мешкало християнське населення — валахи, вірмени, греки, молдавани, болгари. А у трьох — мусульманське: турки і татари. Проживали в новому місті на Дунаї також євреї та ефіопи, про що свідчать знайдені нами відомості про могилу Челебі-заде та інші», — каже Красножон.

Заяви про те, що українське місто Ізмаїл було засноване «російським» генералом, є частиною міфу про «Новоросію». Ще у квітні 2014 року під час «Прямої лінії» Володимир Путін вперше заговорив про Новоросію, а точніше про її історичне коріння. Як зазначається у матеріалі StopFake «Проєкт «Новоросія»: народження, смерть та історичні міфи», тоді виступ Путіна будувався на двох тезах: по-перше, Новоросія — буцімто історична назва Сходу та Півдня України, де «переважну більшість населення становлять етнічні росіяни», а по-друге, ці території нібито були незаконно передані більшовиками УРСР у 1920-х роках. У такий спосіб Володимир Путін виправдовував російську експансіоністську політику щодо України.

Що стосується демонтажу пам’ятника С.А. Тучкову, то влада Ізмаїла вирішила знести його у квітні поточного року відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії» № 3005-IX від 21.03. 2023 р. Депутати також перейменували кілька вулиць і провулків, зокрема названа на честь Тучкова вулиця тепер носить ім’я Збройних сил України.

За словами заступника міського голови Сергія Лузанова, пам’ятник транспортують у місце зберігання та забезпечать йому належні умови, а після війни розглянуть варіант експонувати його в одному з музеїв.

Раніше StopFake проаналізував, як Росія намагалася забрати Донбас — від моменту проголошення Україною незалежності і до лютого 2022 року.

Джерело