Про що домовилися учасники Саміту миру у Швейцарії?

Про що домовилися учасники Саміту миру у Швейцарії?

16 червня завершився Саміт миру у Швейцарії, який зібрав представників 101 держави та міжнародної організації заради досягнення справедливого і стійкого миру для України. Протягом останніх місяців було виголошено дуже багато заяв із сподіваннями на цю подію та очікуванням широкого міжнародного консенсусу щодо російсько-української війни.

Підсумком саміту стало спільне Комюніке, яке підписали 78 країн, тобто не всі з присутніх на саміті. Документ є відкритим, тому інші держави ще можуть долучитися та підтримати його. Комюніке складається з декларації принципів та трьох основних пунктів.

Учасники Саміту декларують, що сталий мир для України має бути заснований на міжнародному праві, включаючи Статут Організації Об’єднаних Націй, а також відповідати принципу територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів будь-якої держави, включно з Україною. Це дуже важлива декларація з огляду на пропозиції Саудівської Аравії бути готовими до «важких компромісів».

Першим пунктом у документі зазначено, що «будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими». Це стосується і загроз, які створила Росія після захоплення Запорізької АЕС в Енергодарі. Учасники саміту визначають пріоритетом повернення українській стороні контролю над станцією.

Другий пункт комюніке стосується забезпечення безпечного судноплавства та безперебійного виробництва і постачання харчових продуктів. «Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам».

Третій пункт особливо важливий для України, адже в ньому йдеться про обмін військовополонених у форматі «всіх на всіх» та повернення усіх незаконно переміцених цивільних осіб, включно з дітьми, яких викрали росіяни. Щодо обговорення цього пункту Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив про неочікувану готовність умовно близьких до Росії держав використати свої канали зв’язку з Москвою для повернення українських людей. 

Ще до саміту стало відомо, що Китай не буде брати в ньому участь, та навіть неформально лобіював саботаж участі інших держав. Учасники саміту вже висловили готовність до 2-го такого заходу, який включатиме ширше коло держав і можливо Росію також.

Практична успішність Саміту миру значною мірою залежатиме від міжнародного консенсусу і позиції таких держав як Китай, Індія і Бразилія. Наразі ці держави не підписали комюніке, а Китай не демонструє готовності реальної участі в миро будуванні на принципах міжнародного права. Саміт Миру в Швейцарії є спробою відродити фактичну вагу міжнародного права, Статуту Організації Об’єднаних Націй, включаючи принципи поваги до територіальної цілісності. 

Наразі відомо про запланований 2-й Саміт миру, який має відбутися знову у Швейцарії через декілька місяців. Володимир Зеленський заявив, що присутність представників Росії на ньому свідчитиме про те, що Москва вирішила закінчити війну. При цьому президент зазначив, що зараз ми потребуємо посилення армії, адже без цього миру не досягти:

«Окрім дипломатії, потрібна сильна армія, треба бути сильними. Ці люди розуміють тільки силу. Я бачу тільки такі два шляхи – посилення на полі бою та паралельно посилення міжнародної політики».

Джерело: c4u.org.ua

Джерело