Спектр послуг державної служби зайнятості

Спектр послуг державної служби зайнятості

Шукаєте роботу? Маєте перешкоди у професійній реалізації в цей складний час? Зверніться до Державної служби зайнятості!

Скористайтеся нашими послугами, завдяки яким ви точно знайдете своє місце на ринку праці.

1.ПОШУК РОБОТИ

Допомога в працевлаштуванні – одна з основних послуг, які служба зайнятості надає громадянам.

База вакансій служби зайнятості містить тисячі пропозицій від роботодавців в межах країни. Щоб знайти роботу, варто звернутися до найближчого центру зайнятості, незалежно від місця реєстрації.  Це значно прискорить пошук, оскільки людина перебуватиме під індивідуальним супроводом фахівця – кар’єрного радника. Він зорієнтує в прийнятті максимально вигідного рішення для того, щоб людина якнайшвидше знайшла/змінила місце роботи, повернулася на ринок праці чи започаткувала власну справу. Для цього розробляється індивідуальний план працевлаштування для кожного клієнта.

Можна шукати роботу й самостійно, скориставшись сучасним онлайн сервісом Єдиний портал вакансій або ж Телеграм –каналом «Робота зараз: Державна служба зайнятості»

Якщо ви шукаєте роботу у м.Херсон або в Херсонській області, доєднуйтеся до Telegram-канал  та групи у Viber «Рекрутинг Херсон та область» та слідкуйте за оновленням вакансій щодня.

2.НАВЧАННЯ В ЦЕНТРАХ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ.

Для тих, хто не має затребуваної на ринку праці професії, існує можливість отримати її безкоштовно – діє програма професійно-технічної освіти для зареєстрованих безробітних (у тому числі внутрішньо переміщених осіб, учасники бойових дій, людей з інвалідністю) Ви можете, незалежно від рівня своєї освіти, пройти підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації в Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, які наразі діють у 8 областях України.

Навчання може здійснюватися як за очною, так і дистанційною, дуальною формами, або шляхом їх поєднання. На вибір – 95 робітничих професій та 365 освітніх програм. Термін навчання – до 6 місяців. Після закінчення навчання слухачам видається документ державного зразка, що засвідчує отримання нової кваліфікації.

Подати заявку на навчання можна онлайн на офіційному сайті Державної служби зайнятості.

3.НАВЧАННЯ ЗА ВАУЧЕРОМ

Цей документ дає можливість громадянам певних категорій безоплатно підвищити кваліфікацію чи отримати нову професію.

Хто може отримати ваучер:

  • Громадяни віком старше 45 років, страховий стаж яких не менше 15 років, які не досягли пенсійного віку.
  • Громадяни звільнені з військової служби у зв’язку зі скороченням чисельності, штату або за станом здоров’я.
  • Громадяни звільнені з військової служби після участі у проведенні АТО, ООС, воєнних бойових дій до досягнення ними пенсійного віку та за умови звернення протягом трьох років з дня звільнення.
  • Внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи.
  • Громадяни, звільнені з полону.
  • Особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи.
  • Громадяни, які у період воєнного стану в Україні отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії.
  • Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. На сьогодні – це 30280 грн.

    Здобути освіту можливо за 124 професіями та спеціальностями.

    Заявку можна подати онлайн на порталі Державної служби зайнятості.

    Перелік закладів освіти, які мають право здійснювати діяльність на рівнях вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти, для навчання в яких може бути виданий ваучер.

    Постанова Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці.

    4.ПРОФЕСІЙНА ОРІЄНТАЦІЯ

    Одним із пріоритетних напрямків роботи служби зайнятості є професійна орієнтація населення. Адресність і своєчасність профорієнтації допоможуть серйозно й виважено підійти до вибору/зміни професії.

    Щоб пройти комплексне профорієнтаційне тестування та оцінити власний потенціал (здібності, інтереси, можливості), рекомендуємо скористатися  онлайн-платформами Державної служби зайнятості: «Моя професія: консультаційна мережа» та «Платформа з профорієнтації та розвитку кар’єри».

    Аналітичний звіт, який створить програма за результатами тестування, краще обговорити з профконсультантом служби зайнятості, попередньо зв’язавшись з ним.

    Він також бачитиме цей звіт і зможе фахово пояснити усі нюанси і відповісти на запитання.  Разом зі спеціалістом ви обговорите шлях побудови професійної кар’єри.

    Звернутися до центру зайнятості з приводу проходження тестування  можуть не тільки безробітні громадяни, шукачі роботи, але й  школярі і просто бажаючі дізнатися про себе трохи більше.

    Як це зробити? На сайті Державного центру зайнятості оберіть послугу «Профорієнтація», далі перейдіть на вкладку «Наші консультанти» та оберіть фахівця з будь-якої області України. Напишіть свій запит на його електронну адресу та очікуйте зворотнього зв’язку.

    5.ГРАНТ НА ВЛАСНУ СПРАВУ

    Мікрогрант на власну справу – це безповоротна, безпроцентна державна допомога фізичним особам та суб’єктам господарювання на створення або розвиток власного бізнесу.

    Розмір мікрогранту :

    від 50 тис. грн та до 150 тис. грн – за умови створення мінімум 1 робочого місця та працевлаштування на нього працівника;

    75 тис. грн – за умови реєстрації ФОП без створення робочих місць;

    до 250 тис. грн – за умови створення не менше 2 нових робочих місць та працевлаштування на них працівників.

    від 250 тис. грн до 1 млн грн – грант для ветеранів та другого з подружжя.

    Подати заяву на отримання мікрогранту можна на порталі Дія.

    Невід’ємним додатком до заяви є бізнес-план, форма якого визначається Міністерством економіки України.

    Постанова від 21.06.2022 № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу»

    6.СУСПІЛЬНО КОРИСНІ РОБОТИ

    Зараз кожен, хто в пошуку роботи, може бути корисним державі в умовах війни та поліпшити власне матеріальне становище, вступивши до лав «Армії відновлення». З людиною, яка бере участь у цьому урядовому проєкті, укладається строковий трудовий договір. На неї поширюються вимоги законодавства у сфері охорони праці та загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тобто, сплачується ЄСВ і нараховується страховий стаж.

    Суспільно корисні роботи – види тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах воєнного стану, які провадяться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення. Постанова від 13.07.2011 № 753 «Про затвердження Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану».

    Хто має право брати участь:

    – працездатні особи, у тому числі особи, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, а саме:
    – зареєстровані безробітні та інші незайняті особи, зокрема внутрішньо переміщені;
    – працівники функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств (за погодженням з їх керівниками), що не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) та не зараховані до складу об’єктових формувань цивільного захисту, – у порядку переведення;
    – особи, зайняті в особистому селянському господарстві;
    – студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;

    – особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

    Більше інформації про суспільно корисні роботи дізнайтеся на сайті Державного центру зайнятості.

     

    ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ – РОБОТОДАВЦЯМ

    Пропонуємо роботодавцям спектр послуг, серед яких особливої уваги заслуговують: зручні електронні сервіси, рекрутингові послуги, професійне навчання працівників, компенсаційні програми для фінансової підтримки бізнесу. Зупинимося на кожній з них детальніше.

    1.ЕЛЕКТРОННІ-СЕРВІСИ

    Електронний кабінет роботодавця має ряд переваг. Він зорієнтований, насамперед, на скорочення витрат часу для відвідування центру зайнятості та на підвищення рівня комфорту під час взаємодії роботодавців зі службою зайнятості. Тож, які основні функції кабінету?

    Ви можете подати онлайн:

    1) звітність за формою 3-ПН4-ПН1-ПА;

    2) заяву та документи на одержання дозволу на застосування праці іноземців;

    3) заяву на отримання компенсацій за працевлаштування зареєстрованого безробітного з числа ВПОдопомоги з часткового безробіття;

    4) розмістити вакансію без подання звітності до служби зайнятості. Ця вакансія після модерації з’явиться на всіх ресурсах служби, зокрема на «Єдиному порталі вакансій», а наші фахівці одразу почнуть підбір кандидатів;

    5) створити пропозицію роботи за умовами цивільно-правового договору;

    6) здійснити реєстрацію та отримати консультації з питань підприємництва.

    2.ОПЕРАТИВНИЙ ПІДБІР КАНДИДАТІВ НА ЗАМОВЛЕННЯ РОБОТОДАВЦІВ (РЕКРУТИНГОВІ ПОСЛУГИ)

    Потрібні працівники? Рекрутери служби зайнятості вам у поміч! Всі ці послуги ви можете отримати звернувшись до наших фахівців:

  • консультування щодо специфіки локального ринку праці;
  • вивчення кадрових потреб роботодавця (поточних і перспективних);
  • визначення вимог до кандидатів та умов найму;
  • пошук та підбір персоналу для тимчасових робіт чи постійного працевлаштування.
  • Серед шукачів роботи рекрутери Херсонської обласної служби зайнятості знайдуть для роботодавців саме тих претендентів, чиї освіта, навички, досвід та особисті якості максимально відповідають заявленим вимогам вакантної посади.

    Також рекрутери проводять консультування щодо специфіки локального ринку праці, вивчають кадрові потреби роботодавця та визначають вимоги до кандидатів та вимог найму.

    Окрім цього, фахівці служби зайнятості оперативно доберуть Вам необхідних робітників з числа безробітних, проведуть міні-ярмарок вакансій чи співбесіди з претендентами, за потреби – організують професійну підготовку потрібних працівників.

    3.ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ НА ЗАМОВЛЕННЯ РОБОТОДАВЦЯ

    У разі, коли роботодавець зацікавлений у підвищенні кваліфікації чи спеціалізації наявних та майбутніх працівників, доречною стає послуга служби зайнятості професійне навчання персоналу, а саме:

  • організація стажування на робочому місці кандидатів з числа безробітних;
  • проведення для працівників курсів цільового призначення;
  • організація підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації безробітних відповідно до потреби роботодавців.
    1. КОМПЕНСАЦІЙНІ ПРОГРАМИ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ТА РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ

    Державна служба зайнятості пропонує роботодавцям ряд компенсаційних програм для підтримки та розвитку бізнесу:

    1. Компенсація частини фактичних витрат роботодавця за працевлаштування на нові робочі місця. Детально ознайомитися з Порядками надання компенсації можна за посиланнями:
  • ПОРЯДОК компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця
  • ПОРЯДОК компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця
    1. Програма з надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних , яка включає:

    Компенсацію фактичних витрат у розмірі єдиного внеску за відповідну особу за місяць, але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску – за працевлаштування роботодавцем строком не менше ніж на 2 роки за направленням центру зайнятості зареєстрованих понад 1 місяць безробітних певних категорій громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та безробітних, які перебували на обліку понад 6 місяців. Загальна тривалість виплати – 12 місяців впродовж двох років.

    Компенсація 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці, встановленої законодавством на момент виплати, але не більше розміру мінімальної заробітної плати, за працевлаштування роботодавцем за направленням центру зайнятості зареєстрованих безробітних таких категорій:

  • особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку;
  • особи, яким до настання права на пенсію за віком лишилось не більше 5 років;
  • учасники бойових дій.
  • Загальна тривалість виплати – 6 місяців.

  • Компенсація роботодавцям 50 відсотків мінімальної заробітної плати за працевлаштування зареєстрованих безробітних:
  • осіб віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;
  • осіб віком до 35 років та осіб, звільнених із строкової військової служби, на перше робоче місце.
    1. Програма з надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.

    Компенсація надається у розмірі мінімальної заробітної плати щомісяця за кожну працевлаштовану особу. Загальна тривалість надання такої компенсації не може перевищувати трьох місяців з дня працевлаштування особи, а для людей з інвалідністю – не більше шести місяців. Термін дії програми: на період воєнного стану та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

    1. Програма з надання роботодавцям компенсацій на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб.

    У разі працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у 2 рази, роботодавцю надається компенсація витрат на оплату праці тривалістю не більше шести календарних місяців.

    1. Компенсація роботодавцям фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю.

    106,5 тис. грн. – за осіб з інвалідністю I групи;

    – 71 тис. грн. — за осіб з інвалідністю II групи.

    Перелік допоміжних засобів для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю викладений у додатку 1 до Порядку надання роботодавцям компенсацій фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю ( Постанова КМУ від 22.08.2023р. № 893).

     

    Якщо у вас виникли питання і потрібна консультація,

    звертайтеся за телефонами «гарячої лінії» Херсонського обласного центру зайнятості:

    099 245 14 63 (для населення)

    066 777 39 03 (для роботодавців)

    Фахівці працюють для вас:

  • понеділок-четвер: 08.00-17.00 год
  • п’ятниця: 08.00-16.00 год
  • Ми є в:Facebook ,Instagram, Telegram, YouTube

     

    Джерело