Ватикан: Звіт Управління Фінансової інформації та нагляду 2023

Ватикан: Звіт Управління Фінансової інформації та нагляду 2023

Завдяки впровадженню найкращих міжнародних стандартів, у Ватикані зростає прозорість у фінансовій сфері, а комплекс заходів контролю дає свої плоди доброчесності.

 

У понеділок, 17 червня 2024 р., у Ватикані оприлюднено рапорт Управління Фінансової інформації та нагляду (ASIF) про діяльність цього органу фінансового контролю за 2023 рік. У ньому йдеться, зокрема, про зростання співпраці з міжнародними партнерами задля того, щоб впроваджені практики відповідали міжнародним стандартам.

Ключові показники, які вказують на зріст

Протягом минулого року було повідомлено про 123 випадки підозрілої діяльності, 118 з яких стосуються Інституту Релігійних Справ (який популярно називають Ватиканським банком), 11 рапортів було надіслано до Бюро Промоутера справедливості, а кількість призупинених транзакцій зменшилась до однієї. Це свідчить про кращі показники, порівнюючи із 2022 роком, та про стабілізацію системи за параметрами безпеки й прозорості.

У звіті наглядова діяльність ASIF є представлена у двох аспектах цього органу: протидія відмиванню коштів й фінансуванню тероризму, а також контроль над Інститутом Релігійних Справ (IOR), єдиною установою, уповноваженою здійснювати фінансову діяльність на професійній основі в цій юрисдикції. Також зростає внутрішня співпраця з іншими компетентними органами Святого Престолу та Губернаторством Держави-Міста Ватикану.

Важливість міжнародної співпраці

Як зазначає у звіті очільник ASIF Кармело Барбаґалло, 2023 рік відзначився «найбільшою кількістю конфліктів з часів Другої світової війни». За його словами, ці обставини ведуть до того, що міжнародні відносини стають дедалі складнішими і важкими, але, в той же час, це є стимулом «не ухилятися від боротьби проти відмивання грошей і фінансування тероризму на глобальному рівні».

На особливу увагу заслуговує міжнародна співпраця. У звіті зазначається про «інтенсивний» досвід формації працівників Управління, які переймають найкращі практики від «Бундесбанку» та «Банку Італії». Водночас зростає кількість меморандумів про взаєморозуміння, підписаних у 2023 році з 9 країнами: Алжиром, Азербайджаном, Багамськими островами, Кюрасао, Ліваном, Сенеґалом, Маврікієм, Непалом та Замбією. Управління Фінансової інформації та нагляду, завдяки обміну інформацією зі своїми міжнародними партнерами, продовжує сприяти поверненню доходів, пов’язаних із злочинними діями.

Важливим аспектом, який стосується міжнародної співпраці, є перегляд Закону XVIII Губернаторства Держави-Міста Ватикану від листопада 2023 року «Про прозорість, нагляд та фінансову інформацію», що став необхідним для виконання певних рекомендацій Звіту про взаємну оцінку Комітету експертів Ради Європи щодо заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, а також для узгодження окремих положень з європейськими директивами, як це було погоджено в Спільному комітеті (орган, який здійснює контроль за дотриманням Монетарної угоди з ЄС).

Джерело: Vatican News

Джерело