Святий Престол: проституцію ніколи не слід сприймати як «гідну працю»

Святий Престол: проституцію ніколи не слід сприймати як «гідну працю»

Місія Святого Престолу при структурах ООН в Женеві долучилася до інтерактивного діалогу Ради прав людини на тему насильства проти жінок і дівчат.

«Проституція – це серйозне порушення людської гідності та основоположних прав людини», – йдеться в заяві місії Постійного Спостерігача Святого Престолу при структурах ООН в Женеві та інших міжнародних організацій, поданій під час обговорення теми викорінення насильства над жінками в рамках 56-ї зустрічі Ради ООН з прав людини.

Не праця, а насильство

Представництво Святого Престолу виступає проти тривіалізації цього явища, використовуючи такі евфемізми як «робота в сфері сексу». «Проституцію ніколи не слід розглядати як “гідну” роботу. Це радше насильство над жінками та дівчатами, які часто опиняються в ситуації злиднів і великої вразливості, і вважають, що у них немає іншого вибору», – йдеться у зверненні, в якому зазначається, що ті, хто експлуатує ці жертви, як от організована злочинність, торговці людьми, ставляться до них лише як до «невичерпного джерела нелегального і ганебного зиску».

Відповідальність і виклик для суспільства

В заяві також вказується на відповідальність держав за впровадження ефективних заходів протидії цій «зневазі до гідності жінок», що включає також необхідність долати «глибинні причини цього насильства». Йдеться також і про те, щоб «гарантувати практичну підтримку жертвам». «Коли спільне благо підмінюється абсолютною свободою вибору і переслідуванням виключно індивідуалістичних інтересів, людська гідність опиняється під загрозою і спотворюється. Глибокий брак цінностей і стосунків породжує таку вбогість, яка руйнує соціальну тканину і згубно впливає на сім’ї», – йдеться у зверненні, яке також нагадує давню традицію католицьких чернечих згромаджень, які відважно підтримують і супроводжують тих, хто потрапив у пастку проституції, допомагаючи їм вирватися з неї і відновити своє життя.

Представництво Святого Престолу також висловило стурбованість зростанням кількості випадків сурогатного материнства, закликаючи Раду з прав людини враховувати цей аспект в майбутніх розслідуваннях, що стосуються насильства над жінками.

Джерело: vaticannews.va

Джерело