Відеофейк: Український військовий спровокував вибух авіабомби

Цей відеоролик було оброблено у відеоредакторі – до нього було додано звук та фрагмент вибуху. Про це свідчить детальний аналіз відео. 

Почнімо з того, що вкрай дивним виглядає той факт, що цей відеоролик взагалі міг зберегтися, хоча оператор під час передбачуваного вибуху знаходився лише за кілька метрів від 500-кілограмової бомби. Відомо, що цей тип бомб під час вибуху утворює вирву діаметром близько 8,5 метрів і 3 метри глибиною. За таких умов малоймовірно, що оператор, а також техніка, на яку він знімав відео, могли вціліти після вибуху. 

Водночас аналіз відео показує, що воно зазнало втручання. Зворотний пошук окремих кадрів вибуху в Google показав багато схожих відео вибухів. Справа в тому, що це відео було змонтовано за допомогою популярного в соціальній мережі Instagram-ефекту Explosion. Це добре видно, якщо порівняти стоп-кадри з цього ефекту та фейкового ролика.

Скриншот – Кадр вибуху з фейкового відео (veed.io) Скриншот – кадр вибуху із відеоролика з ефектом Explosion (veed.io)

На кадрах чітко видно, що «вибух» перекриває оригінальне відео за 1 соту секунди. Ефект Explosion крім кадрів вибуху також додає до відео і відповідний звук.

Також слід зазначити, що авіабомби ФАБ-500 – це переважно радянська спадщина періоду холодної війни. І у зв’язку з тим, що у багатьох із цих авіабомб давно сплив термін придатності і вони не проходили відповідне технічне обслуговування, вони не завжди детонують. Відомо багато випадків, коли після авіаудару бомби не спрацьовували – приклади  тут, тут і тут. 

Скриншот – novosti.dn.ua

Це не вперше, коли пропагандисти за допомогою цього ефекту створюють підроблені ролики. Раніше журналісти StopFake аналізували схожий випадок у матеріалі «Відеофейк: Український військовий підірвався під час тренування».

Джерело