Фейк: Французький солдат в Україні знущається з порося у масці Макрона 

  • Автор допису:

Це відео — чергова постанова російської пропаганди. Французькі фактчекери підтвердили нам, що «військовий» на відео декламує завчений текст з акцентом і граматичними помилками.   

Проросійськими джерелами поширюється відео, на якому нібито французький військовий в Україні знущається з порося в масці Еммануеля Макрона. На відео він говорить французькою і обурюється, що через політику президента Франції його співвітчизники ледь зводять кінці з кінцями, у його матері захмарний рахунок за електроенергію, а країна переповнена мігрантами. Також «військовий» заявляє, що через Макрона він змушений воювати в Україні — зміст цієї претензії незрозумілий, адже усі французькі добровольці, які свого часу долучилися до Інтернаціонального  легіону у складі Збройних Сил України, зробили це добровільно. Інших французьких військових в Україні немає.

Скриншот – Telegram

Відео, що поширюється в мережі, є постановочним. Це помітила навіть аудиторія пропагандистських каналів, яка так прокоментувала публікацію: «не дуже схоже на французьку вимову, знову мігранти?» та «Живемо у Франції… це такий же француз, як я балерина. Ні акцент, ні порядок слів, ні темп мови, ні образи не відповідають французькому менталітету.»

Однак за остаточним висновком носіїв мови ми звернулися до фактчекінгової команди французького медіа AFP. Головний редактор цифрової перевірки AFP і заступник глобального головного редактора Грегуар Лемаршан відповів на запит StopFake, що людина на відео говорить з акцентом, який вказує на іноземне походження — втім, він використовує прості слова і конструкції, тому його легко зрозуміти. Також чоловік допустив як мінімум дві граматичні помилки і говорить досить монотонно. Це може вказувати на те, що він просто зачитує завчений текст. Лемаршан вважає, що чоловік на відео не є французьким солдатом, а сам ролик — черговий приклад російської дезінформації. Також у кадрі з’являється український військовий, чий шеврон на плечі виглядає зробленим з паперу чи картону, що зайвий раз підтверджує штучність того, що відбувається на відео. Вірогідно, пропагандисти розраховували на те, що їх цільова аудиторія не володіє французькою, а тому повірить у цю провокацію. 

Скриншот — відповідь фактчекінгової служби АFP на запит StopFake

Нещодавно ми уже спростовували дуже схоже постановочне відео російської пропаганди у матеріалі Фейк: Українські військові спалили опудало Дональда Трампа.

Джерело