Маніпуляція: Після закінчення війни «українці отримають гроші від європейських країн для повернення в Україну»

  • Автор допису:

Відповідна резолюція Парламентської Асамблеї Ради Європи має рекомендаційний характер і не покладає на країни Євросоюзу жодних зобов’язань виплачувати гроші за повернення українських біженців додому. Кожна окрема країна ЄС сама запроваджуватиме механізми, як  саме і чи потрібно взагалі сприяти поверненню українських біженців фінансово. Отже, твердження російських пропагандистів про те, що країни Європи починають виганяти українців додому, є маніпулятивними.

У соціальних мережах та на російських сайтах поширюють інформацію про те, що після закінчення війни українці нібито отримають гроші від європейських країн для повернення в Україну. Таке рішення, за словами користувачів соцмереж, ухвалила Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ). У російському сегменті соцмереж у зв’язку з цією новиною також уточнюють, що «громадянство українським біженцям надавати не збираються», натомість готуються масово відправляти українців додому.

Скриншот – facebook.com

Насправді відповідна резолюція Парламентської Асамблеї Ради Європи має рекомендаційний характер і не покладає на країни ЄС жодних зобов’язань фінансово підтримувати повернення українських біженців. Отже, твердження російської пропаганди про те, що країни Європи починають виганяти українців додому, є маніпулятивними.

ПАРЄ 27 червня 2024 року дійсно ухвалила резолюцію про заклик до країн Євросоюзу передбачити негайні та довгострокові політичні рішення для підтримки українців, включно з виплатами та соціальною підтримкою українських біженців. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат і представник України у ПАРЄ Олексій Гончаренко. Однак ця резолюція має лише рекомендаційний характер і не є обов’язковою для виконання. До того ж кожна окрема країна ЄС самостійно запроваджуватиме механізми, як саме і чи потрібно взагалі сприяти поверненню українських біженців фінансово.

Ба більше, згідно з резолюцією  держави-члени ЄС повинні також розглянути питання про надання українцям, які перебувають під тимчасовим захистом, «права на постійне проживання у країні прийому після трирічного періоду перебування». Крім того, ПАРЄ запропонувала низку заходів щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб в Україні, зокрема швидке надання достатньої гуманітарної допомоги, психологічної підтримки з особливим акцентом на потреби внутрішньо переміщених дітей та їхніх сімей.

Проте представниця української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук повідомила, що згідно з резолюцією Асамблеї повернення переміщених осіб до своїх домівок може вимагати багатьох років підготовки, яку слід розпочинати вже зараз. «Повернення, безумовно, передбачатиме надання фінансової допомоги на облаштування, а також має бути вирішене питання про виплату допомоги на облаштування та реінтеграцію протягом певного періоду», – наголошує Кравчук на своїй сторінці у фейсбуці. Ця норма передбачає як повернення українців із країн Європи, так і повернення внутрішньо переміщених людей у ​​самій Україні. За словами Євгенії Кравчук, від початку повномасштабної війни РФ понад 5,9 мільйонів українців знайшли притулок у країнах ЄС, а понад пів мільйона переїхали за межі Європи. В Україні також налічується близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.

Раніше окремі країни Європи (не члени ЄС) вже планували чи навіть впроваджували схожі програми, пише Chas.news. Видання також уточнює, що Норвегія з 2023 року платить 17,5 тис. крон ($1,2 тис.) кожному українцю, який має статус колективного захисту, посвідку на проживання в країні та готовий повернутися на батьківщину. Гроші дають лише тим, хто готовий купити квиток до України й одразу ж повернутися додому. Схожу ініціативу розглядали і в Швейцарії, але так і не затвердили остаточно. Передбачалося, що країна може запровадити доплату українцям у сумі до $4355 за дострокове повернення додому.

StopFake продовжує спростовувати схожі фейки у матеріалах: «Фейк: Музиканти Київського симфонічного оркестру «втекли з України»», «Фейк: Українська мова визнана діалектом російської «за рішенням ООН»», «Фейк: Українські шахраї від імені Міністерства оборони Ізраїлю збирали гроші в ізраїльтян – The Times of Israel».

Джерело