🚂 Укрзалізниця – перша компанія, яка почала купувати дизпальне через Prozorro Market

🚂 Укрзалізниця – перша компанія, яка почала купувати дизпальне через Prozorro Market

🚂 Укрзалізниця – перша компанія, яка почала купувати дизпальне через Prozorro Market. У рамках перших закупівель переможцем торгів стало ПАТ «Укрнафта», запропонувавши найнижчу ціну.

Так, у першому тендері взяли участь 6 учасників, переможець запропонував за тонну дизпального 50 498 грн, другий тендер на закупівлю 10 тис. тонн дизеля не відбувся у зв’язку з відсутністю учасників. У третьому тендері брало участь лише 3 учасники, переможець запропонував 51 300 грн за тонну.

☝️ Загалом Укрнафта в рамках проведених закупівель поставить Укрзалізниці 15 тис. тонн дизельного пального загальною вартістю 765,49 млн грн. З урахуванням індексів Platts це на рівні з прямим контрактом з європейським виробником Orlen Lietuva станом на червень 2024 року. А взимку, наприклад, вартість дизпального в Orlen Lietuva була нижчою за ціни Укрнафти.

Попри разові позитивні тендери на закупівлю дизпального через Prozorro Market, використовуючи цей механізм, є складнощі для укладання довгострокових контрактів на конкурентних засадах з метою формування стратегічного запасу важливої сировини для забезпечення безперебійної роботи товариства.

Майданчик Prozorro Market дозволяє компанії без ризику блокування торгів через скаргу до АМКУ купувати партії дизеля на споті. Але у таких тендерах наразі не беруть участь великі міжнародні виробники, хоча Укрзалізниця їх запрошувала до участі в торгах. В основному в торгах беруть участь посередники, і немає жодних гарантій, що в наступних торгах не переможе недоброчесний посередник, що призведе до зриву поставок.

Натомість, як підтверджує багаторічний досвід, найкращу ціну на продукцію пропонує виробник, а найкращі умови – це вже конкуренція між виробниками. А поки що на тендери приходив тільки один виробник та вісім посередників.

Кваліфікаційні критерії щодо наявності у учасника процедури закупівлі відповідного обладнання, матеріально-технічної бази та технологій, або наявності у нього працівників з необхідною кваліфікацією, знаннями та досвідом, які визначені у Законі України «Про публічні закупівлі», тимчасово не розповсюджуються саме на дизельне пальне та деякі інші категорії паливно-мастильних матеріалів та  енергоносіїв. Тож у разі оголошення тендерів у системі Prozorro для формування стратегічного запасу дизпального, товариство не може застосувати кваліфікаційні критерії, які б дозволили допускати до торгів виключно надійних постачальників, та обмежували вплив недоброчесних посередників.

Саме «тендерний тролінг» таких посередників в умовах війни може спричинити критичні наслідки для безперебійності перевезень. Свого часу підприємство вже зіштовхувалося з ситуаціями, коли залишків дизелю вистачало на 2 дні роботи.

Джерело