Стоплайк фото військових, дітей і котиків

  • Автор допису:

Чому не варто ставити вподобайки чи коментувати дописи з зображенням військових, дітей чи тварин із коротким емоційним підписом. Їхня мета – змусити людину поставити вподобайку чи прокоментувати такий пост.

Коротко про те, чому не варто цього робити.

По-перше: за допомогою таких дописів розкручують групи та сторінки. Часто адміни сторінок із патріотичними назвами і патріотичними аватарами не мають жодного стосунку до України. Натомість модеруються з Вірменії, Вʼєтнаму та інших країн (вгадайте, чиї вуха там стирчать?). Проте за допомогою емоційних дописів нарощують підписників, а потім змінюють теми постів і людина, яка підписувалася на сторінки з молитвами за військових, отримує інформацію про зрадоньку і «все пропало».

По-друге: за допомогою таких дописів визначають аудиторію, вразливу до певного типу інформації. Тобто, ті, хто легко ведуться на фейки про військових, на вкиди про тваринок тощо. Далі – на цих людей можуть таргетувати спеціальні пости, які впливатимуть на їхнє сприйняття конкретної теми.

По-третє: фактчекери проєкту «НотаЄнота» провели невеличкий експеримент. З одного з акаунтів вони почали взаємодіяти з такими, на перший погляд безневинними, картинками – і уже через день в стрічці новин було повно дописів про совєцький союз, про те, яким гарним було дитинство, цитати героїв совєцьких фільмів. Варто зауважити, що на жодну з таких сторінок вони не були підписані. Тому, коли ви починаєте лайкати пости «Привітайте мене з днем народження», дуже швидко отримаєте порцію російської пропаганди, яка апелюватиме до емоцій, і відбити такі дописи і ефект від них стає складніше. Таким чином московія вкладається у поширення ватних поглядів, якщо ви розумієте, про що ми.

Будь ласка, поділіться цим постом із знайомими, які можуть взаємодіяти із подібними постами, а ще краще – поговоріть із ними, поясніть, чому не варто цього робити.